rmdsz
2024. június 15., szombat Jolán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Romániába érkezik pénteken III. Károly király, estére már a Székelyföldön lehet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magánlátogatásra érkezik pénteken Romániába III. Károly király, aki várhatóan már a nap folyamán a Székelyföldre is ellátogat - számol be a kronikaonline.ro


Az államelnöki hivatal honlapján közzétett napirendje szerint Klaus Iohannis államfő pénteken 15.30 órakor fogadja a május 6-án megkoronázott brit uralkodót a Cotroceni-palotában. A hivatalos fogadási ceremónia után a román elnök és a brit uralkodó négyszemközti megbeszélést folytat, majd találkoznak az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel. 

Mint ismeretes, Andrew Noble brit nagykövet az Agerpres hírügynökségnek nemrég azt nyilatkozta, hogy III. Károly brit király magánlátogatásra érkezik Romániába, melynek keretében udvariassági látogatást tesz Klaus Iohannis államfőnél. „Mint minden alkalommal, találkozni fog az államfővel, udvariassági gesztusként” – mondta Noble, hozzátéve, hogy a Cotroceni-palotában tett vizit után a látogatás többi része magánjellegű lesz.

A nagykövet nem kívánt további részletekkel szolgálni III. Károly király romániai útjáról. Mint mondta, szeretné, ha mindenki tiszteletben tartaná a látogatás privát jellegét, hogy az „a lehető legnyugodtabb és legdiszkrétebb” legyen az uralkodó számára. III. Károly király a hírek szerint öt napot tölt Romániában. A román sajtó szinte biztosra veszi, hogy a brit koronás fő – aki információik szerint felesége, Kamilla királyné nélkül érkezik Romániába – mindenképp felkeresi a Brassó megyei Szászfehéregyházán található házát. Az pedig még biztosabbnak tűnik a Fanatik.ro szerint, hogy már pénteken, az államfővel való találkozót követően helikopterrel a Kovászna megyei Zalánpatakra érkezik. Ott – a portál helyszíni riportja szerint – már televíziós közvetítőkocsik várják. Szotyori Angéla, Málnás község – amelyhez Zalánpatak is tartozik – polgármestere a Fanatik.ro-nak tulajdonképpen megerősítette, hogy III. Károly király felkeresi székelyföldi birtokát is. Mint mondta, az akkor még hercegi rangot viselő Károllyal már több ízben is találkozott, és ezúttal is találkozni fognak. „Most is fogunk találkozni, de még nincs meg az időpont, mivel zsúfolt lesz a programja, meg akar mutatni a vendégeknek minden helyet, amelyet itt a környéken érdemes megnézni. Nekem is sok a dolgom. Bár magánlátogatás, biztosítanunk kell, hogy úgy fogadjuk III. Károly királyt, ahogy illik” – nyilatkozta az elöljáró a portálnak. Szerinte III. Károly várhatóan ezúttal is helikopterrel érkezik Zalánpatakra, ahová amúgy csak egy erdei út vezet, amely nincs is leaszfaltozva. És egyhamar nem is lesz, mivel a helyi önkormányzat pályázatát elutasították. Közismert, hogy az új brit uralkodó magyar kötődésekkel is rendelkezik, hiszen szépanyja Rhédey Klaudia erdélyi grófnő. Akkor még walesi hercegként, 25 évvel ezelőtt látogatott először Romániába, ahova most már királyként tér vissza. A brit koronás fő az évek során számos ingatlant vásárolt Erdélyben, illetve Máramaros megyében is. Jelenleg tíz háza van, amelyeket a Mihai Eminescu Trust nevű alapítványon keresztül vásárolt. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, de a Székelyföldre is „hazajár”, hiszen a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben. Amint azt a Krónikának nemrég a Károlyt a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás elmondta, az angol királyi udvar szabályairól azt kell tudni, hogy királlyá válása után az egykori hercegi birtokokat az új uralkodó átadja a trónörökös hercegnek. Érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek