rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Új irányt Európának!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Változzon az Európai Unió! Változzon, nem csak azért, mert ezt várja el az uniós polgárok 63 százaléka, a kárpát-medencei magyar politikai pártok többsége (kormányzati vagy ellenzéki helyzetből). Legfőképpen pedig azért változzon, mert ez a romániai magyarok nagy többségének elvárása: szűnjön meg a kettős mérce, legyen végre teljeskörű a schengeni csatlakozás, védje meg az Unió az őshonos kisebbségeket, lépjen fel a magyargyűlölők ellen, támogasson hatékonyabban, hogy a szülőföldön építsünk biztonságos jövőt közösségünknek és jólétet családjainknak.


Természetesen világosak az EU tagság előnyei is. Tizenhét év alatt az országba 92 milliárd euró uniós forrás érkezett, vagyis minden egyes, a közös kasszába befizetett euró megháromszorozva érkezett vissza. Az egy főre eső nemzeti össztermék megduplázódott, az átlag reálkereset 225 százalékkal növekedett. Eurómilliók érkeztek területalapú támogatások formájában minden vidéki közösségbe. Utak, iskolák, kórházak épültek, templomok újultak fel, vállalkozások nyertek támogatást, fiatalok indítottak új cégeket.

Mindezek mellett az elmúlt négy évet elhibázott brüsszeli döntések jellemezték. Ezek beárnyékolják a pozitívumokat, elégedetlenséget keltenek a közösségben. Két ember is tud ezen változtatni, ha kialakul a változást akarók többsége az Európai Parlamentben.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, a hibás döntéseknek elsődlegesen két, egymással összefüggő oka van: egyrészt döntően az alapító államok érdekeit veszi figyelembe, másrészt nem törődik a később csatlakozó kelet-európai országok jellegzetes helyzetével. 

Az elhibázott döntéseket felül kell vizsgálni! Hosszú a lista, ezért itt a teljesség igénye nélkül, amolyan munkaprogramnak is tekinthető felsorolást ismertetnék:

A bürokrácia elburjánzása súlyos tévedés, ezzel szemben mi, az RMDSZ, egy azonnali szabályozási szünetet kérünk! Vagyis addig ne szülessenek új szabályok, amíg felül nem vizsgálják mindazt, ami rosszul működik. A vállalkozók vagy a gazdák dolga az, hogy termeljenek, és ne Excel táblázatokat töltsenek ki naphosszat! 

De ha már a gazdáknál tartunk: egyszerűsíteni kell a közös agrárpolitikát, rugalmassá kell tenni az ökológiai feltételek rendszerét, és elő kell segíteni a nemzedékváltást a fiatal gazdák erőteljesebb támogatásával. Legyen több agrártámogatás, a természet helyreállítását pedig finanszírozzák új európai költségvetési forrásokból.

Az egyéni gázkazánok és a fával való fűtés ellen háború tévedés, nem fogadhatjuk el, hogy a lakás kifűtése luxussá váljon! Ezzel szemben mi a fenntartható, de megvalósítható megoldásokat támogatjuk: az újonnan épített lakásokat lássák el korszerű fűtéstechnológiával, a régebben épült lakások felújítására legyen több támogatás a „Zöld ház” típusú programokra. 

A belsőégésű motorok kivezetésére irányuló nyomás is hiba, az utazás sem válhat fényűzéssé, gondoljunk csak az ingázókra! Ezzel szemben mi a technológiai diverzifikációt támogatjuk: szintetikus üzemanyagok, hibrid technológiák, hidrogén autó, a kutatás-fejlesztés erőteljes támogatásával.

Az atomenergia és a földgáz kiiktatása kardinális tévedés lenne, hiszen veszélyeztetné az energiabiztonságot. Ezzel szemben mi a fenntartható új technológiákat úgy támogatjuk, hogy az atomenergia és a földgáz is megtartja szerepét hosszútávon is. 

Az európai karbonvám egyoldalú bevezetése is tévedés, mivel tönkreteszi az ipar versenyképességét és elűzi a befektetőket. Ezzel szemben mi az európai újraiparosítást támogatjuk, a magas technológiájú gyárakat, ahol jól fizető munkahelyek jönnek létre.

Végül a zöld és digitális átállás erőszakos felgyorsítása is hiba. Ezzel szemben mi a méltányos átállást támogatjuk, amely figyelembe veszi az emberek tűrőképességét. Az uniós közpolitikákat az emberek szolgálatában kell megalkotni, nem pedig az ideológiák zsoldjában. 

Ez csak néhány az elhibázott döntések közül, amit felül kell vizsgálni. Az uniós bürokraták hadserege ezt nem fogja kezdeményezni. Irányváltásra van szükség és ezt csak a megválasztott politikai képviselet teheti meg. 

Erős Európát akarunk! Mindannyiunk érdeke az, hogy gazdaságilag, politikailag és védelmi szempontból is erős legyen az Európai Unió, hiszen versenyben van a globális erőközpontokkal. Ha elegen leszünk, ha erős lesz június 9-én a Kárpát-medencei magyar összefogás, akkor lesz irányváltás az Unióban, lesz új irány és új lendület! Újból az emberek kerülnek az európai politikacsinálás középpontjába, közöttük a romániai magyar emberek is.

 

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és biztonságos hitelajánlat Hello Hölgyem és Uram! Vannak projektjei, vagy finanszírozást vagy kölcsönt keres? (...)

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek