n
2024. március 04., hétfő Kázmér napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A madéfalvi veszedelem 260. évfordulójára emlékeztek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Madéfalva önkormányzata többnapos rendezvénysorozattal emlékezett a madéfalvi veszedelem 260. évfordulójára.


Az ünnepség előtt a Siculicidium kápolnában tartottak vasárnap szentmisét, amelyet Tamás József nyugalmazott segédpüspök celebrált. Délután a székelyföldi településen megtartották a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ünnepi gyűlését. 

Tánczos Barna szenátor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök üzenetét adta át, és a román parlament év végi botrányos ülésére emlékeztetett, amikor a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez tartozó kollégáik arcába üvöltötték: „Székelyföld nem létezik‟. Hangsúlyozta: a székelység megmaradásért folytatott harcnak szerves része az ellenség ismerete, fel kell ismerni napjaink Siskovics tábornagyait, látni kell, „hogyan ágyúzzák‟ Madéfalvát, Csíkot, Székelyföldet, az erdélyi magyarokat. 

Potápi Árpád János szerint az 1764. január 7-i eseményeket történeti környezetükben kell látni. Látni kell a Habsburgok kétségbeesett törekvését erdélyi hatalmuk megerősítésére, a bécsi udvar gőgjét és az alkalmatlan vezetőket, Adolf von Buccow tábornokot és Siskovics József táborszernagyot.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki teljes szívvel a bankomnak dolgozik. Nagy összeg van a számlámon, és az a célom, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs módjuk a munkájuk elvégzésére. Komoly és be PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek