n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Átmenetileg a Bolyai gimnázium alegységeként működtetnék a marosvásárhelyi katolikus iskolát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A 2023-2024-es tanévtől – átmeneti lépésként – a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működtetnék a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot, amíg a tanintézet bejegyzési folyamatát folytatni nem tudják, írta az MTI Tamási Zsolt volt intézményvezető közlése alapján.


A katolikus iskola osztályai 2022 őszén a Bolyai gimnáziumba tagozódva indulhattak el, miután 2022 májusában a romániai legfelsőbb bíróság ítéle megszüntette az intézményt. Tamási Zsolt jelenleg a Bolyai gimnázium aligazgatójaként irányítja a katolikus tanintézet osztályait. Ezek nem a Bolyai gimnázium főépületében, hanem a római katolikus egyház tulajdonában lévő régi épületben működnek.

Tamási Zsolt szerint épp ez teremti meg a törvényes keretet arra, hogy amíg nem sikerül folytatni az iskola bejegyzési folyamatát, a Bolyai gimnázium alegységeként működjenek. „Ami azt jelenti, hogy nincs jogi személyisége, de van önálló entitása, külön tud beiskolázni” – magyarázta az MTI-nek.

Hozzátette, még zajlanak az egyeztetések, de azt reméli, sikerül megegyezni, a törvény lehetővé teszi. A marosvásárhelyi önkormányzat decemberben javaslatot is tett erre, de a Maros megyei tanfelügyelőség beleegyezése is szükséges, amit még nem kaptak meg – mondta.

Hangsúlyozta: az önkormányzat nem szeretné úgy jóváhagyni az iskolahálózatot a következő tanévre, „hogy a katolikus iskola legalább alegységként ne szerepeljen benne”. Az iskolahálózat szerkezetére rendszerint januárban bólint rá a testület, de már többször kitolódott a határidő a katolikus iskola miatt.

Harmadszor akadt el az iskola bejegyzési folyamata

Tamási Zsolt emlékeztetett: az iskola újabb, immár harmadik bejegyzési folyamata elakadt. A marosvásárhelyi önkormányzat javaslatot fogadott el, mely szerint leválasztja a Bolyai gimnáziumról a katolikus iskola épületében működő osztályokat, de ebbe a tanfelügyelőség nem egyezett bele. A katolikus líceum újraalapítása körüli viták miatt egyébként lemondott főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó.

Mielőtt a szaktárca döntött volna a vitás kérdésben, a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon az önkormányzati döntést, így felfüggesztették. Az újabb per viszavetette az iskola ügyét, átmeneti megoldást kellett találni.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett tavaly augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását előíró miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szeptember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnése miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította a magyar miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert bár megpróbálták megakadályozni, a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

(Forrás: transtelex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek