Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Áttörés a kisebbségvédelemben: az Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló jelentést

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi strasbourgi ülésén elfogadta Kalmár Ferenc András magyarországi néppárti (KDNP-s) országgyűlési képviselő jelentését a nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól.


A jelentéstervezet összeállításában Korodi Attilával, az RMDSZ képviselőjével folytatott szoros együttműködést a magyarországi politikus, így az erdélyi magyar közösség kisebbségvédelmi törekvéseinek számos eleme bekerült a végleges jelentésbe.

„Áttörésnek tekintjük az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által elfogadott jelentést a kisebbségvédelem terén, hiszen ez egy olyan jelentős dokumentum, amely az őshonos kisebbségek védelme érdekében konkrét javaslatokat fogalmaz meg, és kihangsúlyozza azokat a pozitív példákat, amelyeket a tagországoknak követniük kell. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szakembereinek a jelenléte az európai politikában meghozta gyümölcsét, ugyanakkor sikerült felmutatnunk egy példa nélküli együttműködést a magyarországi politikai pártok képviselőivel a kisebbségvédelem terén” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes.

  

A ma elfogadott jelentés hangsúlyozza, hogy az Európa Tanács azon tagállamainak, amelyek ezt még nem tették meg, alá kell írniuk és ratifikálniuk kell a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. Az ET Parlamenti Közgyűlése ugyanakkor felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a hagyományos nemzeti kisebbségek által lakott területen beszélt nyelv hivatalos használatát.

 

„Az RMDSZ az alkotmánymódosítási folyamat alatt már konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy regionális szinten a magyar nyelvet elismertesse, mint hivatalos nyelvet, mert úgy gondoljuk, hogy a román állampolgároknak ezzel nem csorbul semmilyen joga, hanem csupán azt a valóságot ismernék el, hogy a magyarság itt nemcsak őshonos kisebbség, de értékteremtő, értékalkotó és mindenféle szempontból ugyanolyan joggal bíró emberek, adófizető polgárok, mint a románok. Az Európa Tanács által elfogadott jelentés megerősíti a Szövetség tárgyalási pozícióját ilyen szempontból” – emlékeztetett az RMDSZ elnöke. 

 

A ma elfogadott jelentés másik sarkalatos pontja megfogalmazza a kisebbségek kollektív védelmének az igényét - nem csupán a kisebbségekhez tartozó egyének védelmének az igényét. Vagyis az elfogadott szöveg a területi önkormányzatiság erősítésére ösztönzi az európai államokat. Ilyen szempontból is követendő példaként említi a dél-tiroli autonómiamodellt, illetve a finnországi svédek kisebbségvédelmi hálózatát.

 

„Az RMDSZ autonómiatervezete éppen a dél-tiroli modellt alkalmazta kiindulási pontként. Szoros kapcsolatot tartunk fenn a Dél-Tiroli Néppárttal, és nagyon sokmindenben a segítségünkre voltak. Az olaszországi régióban tett látogatásaink alkalmával azt láttuk, hogy Dél-Tirol Olaszország egyik legfejlettebb régiója, és bebizonyította azt, hogy nem az állam ellen, és nem a többségi lakosság ellen van a területi autonómia” – nyomatékosította Kelemen Hunor. Hozzátette, Kalmár Ferenc András, a KDNP országgyűlési képviselője létrehozta azt az európai többséget, amely nyomán az Európa Tanácsban elfogadták a kisebbségvédelmi jelentés.

 

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerint politikai prioritásként kell kezelni a nemzeti kisebbségek jogvédelmét, mert a kisebbségvédelem a konfliktusok megelőzésének egyik eszköze.

A nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól szóló jelentés angol nyelven az alábbi linken érhető el: 

http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/X2H-Xref-ViewPDF.asp?FileID=20772&lang=en

(rmdsz.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek