no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az RMDSZ nem követi a Fideszt: az Európai Néppárt frakciójában marad

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői nem távoznak az Európai Néppárt EP-frakciójából – közölte szerda este a Facebook-oldalán Kelemen Hunor, aki aggasztónak tartja, hogy az EPP egyre kevésbé fogadja el a véleménykülönbséget.


A szövetségi elnök arra reagált, hogy aznap a Fidesz európai parlamenti képviselői kiléptek az EPP képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta az alapszabályának módosítását. Az új változat lehetővé teszi, hogy ne csak egy képviselő jogait lehessen felfüggeszteni, hanem egy teljes tagpárti delegációét is, egyszerű többséget igénylő frakciódöntéssel akkor, ha a tagpárt amúgy fel van függesztve az Európai Néppártban, mint jelenleg a Fidesz.

„Szomorú és elkeserítő, ami a Néppárt európai parlamenti frakciójában történik. A kizárások sehova sem vezetnek, ettől a néppárti frakció nem lesz sem erősebb, sem jobb, sem hatékonyabb. Az EPP egyre kevésbé fogadja el a véleménykülönbséget, és ez az igazi gond. Egy ilyen típusú gyűjtőpárt, amely különböző országokból érkező, más-más történelmi tapasztalattal rendelkező politikai alakulatokat foglal magában, akkor tud erős maradni, ha a különböző véleményeknek teret ad, képes azokat integrálni, és markáns módon megkülönbözteti magát más hasonló felépítésű, de más ideológiát valló pártoktól” – írta Kelemen Hunor.

Közlése szerint az RMDSZ európai parlamenti képviselői a frakciószabályzat módosítása ellen szavaztak, mert úgy gondolják, hogy ez a módosítás gyengíti a belső kohéziót. „Az RMDSZ a frakció tagja marad, véleményünknek ezután is hangot adunk. Vissza kell térni a néppárti tradíciókhoz, ami a Szövetségnek és nekem személyesen is a Wilfried Martens-i Néppártot jelenti. Az RMDSZ ebben szocializálódott, és mi még hiszünk abban, hogy nem késő, vissza lehet térni a gyökerekhez” – zárta bejegyzését a politikus.

Orbán Viktorék kilépésének előzményeihez tartozik, hogy néhány európai parlamenti képviselő – például az osztrák Othmar Karas – már nyilvánosan kijelentette, hogy javasolná a fideszes képviselők felfüggesztését az EPP frakciójában, éppen a már jogaiból az Európai Néppárt pártcsaládjában két éve felfüggesztett Fidesz helyzetének „tükrözése” érdekében. Ezért az új eljárási szabályok alapján minden bizonnyal szavaztak volna a fideszes EP-képviselők frakciótagsági jogainak felfüggesztéséről.

A Fidesz EPP-n belüli tagságát 2019 márciusában függesztették fel. Az Európai Néppártban évek óta szinte folyamatos a magyar párt körüli vita, sok kritika érte az Orbán-kormány intézkedéseit. A Fidesz tagsága ismét napirendre került múlt év végén, miután Orbán Viktor politikai vétóval fenyegette meg az európai közösséget a hétéves uniós keretköltségvetés, valamint a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási alap blokkolásaként.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek