rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az RMDSZ parlamenti csoportja testületileg kiáll Tánczos Barna mellett

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Állásfoglalásban reagált az RMDSZ a Tánczos Barna környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási minisztert ért rágalmakra. Mint ismert, a bukaresti Declic közösség indított lejárató hadjáratot a tárcavezető ellen és attól sem riadnak vissza, hogy helytelen információk alapján, illetve hamis hírek terjesztése révén szerezzenek érvényt akaratuknak. A Szövetség leszögezi: éppen Tánczos Barna volt az, aki jelentős előrelépést tett a védett területek bővítése és megőrzése érdekében, szemben azzal, amit a tiltakozó civil mozgalom állít. - a Maszol.ro portálról


Az RMDSZ leszögezi: „Tekintettel arra, hogy a nemzeti parkok területeinek bizonyos részei már eddig is szigorúan védettek voltak, Tánczos Barna miniszter javaslata a nemzetközi szabályrendszer ajánlását figyelembe véve az volt, hogy ezt a védettségi szintet az összterület háromnegyedére kell kiterjeszteni, azaz 75 százalékára. Ezzel a javaslattal a koalíció teljes mértékben egyetértett.”

Közölték, a kormányprogramba foglaltak szerint elkezdődtek a szigorúan védett területek kiterjesztésére vonatkozó eljárások, az érintett helyi lakossággal, szakemberekkel és civil szervezetekkel folytatott konzultációk.

„Ezért számunkra érthetetlen, hogy miért volt szükség egy lejárató kampányra szeptember végén, mindazok után, hogy a munkálatok jóval korábban megkezdődtek és hosszú idő után végre kimozdultunk a holtpontról, hacsak nem Tánczos Barna miniszter lejáratása a cél” – áll a közleményben.

Az állásfoglalásban közlik továbbá, hogy „a szigorúan védett területek tulajdonosai számára tiltott a faanyag üzemszerű kitermelése, az európai rendelkezések értelmében a tulajdonosok számára bevétel-kompenzáció jár a ki nem termelhető famennyiség függvényében”. Az RMDSZ tudatta, „e téren is nagy előrelépés történt, hiszen hosszú idő után először a Tánczos Barna mandátuma alatt sikerült a Környezetvédelmi Minisztériumnak az összes tartozást kifizetnie és a kompenzációkat időben és naprakészen törlesztenie, azaz az erdőtulajdonosakat első alkalommal kárpótolták időben az erdő kitermelését érintő bevétel-kiesés miatt”.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai támogatásukról biztosítják a minisztert, aki eddigi munkája alapján „az utóbbi évek legeredményesebb környezetvédelmi miniszterének bizonyult, ugyanakkor elítélik az alaptalan, hazugságoktól hemzsegő és rosszindulatú hangulatkeltést”.

A keddi állásfoglalásban kijelentik: „Meggyőződésünk, hogy Tánczos Barna személye a garancia arra, hogy a kormányprogramban vállaltak gyakorlatban is megvalósuljanak, továbbra is élvezi az RMDSZ parlamenti csoportjának a bizalmát.”

Amint a Maszolon múlt héten megírtuk, a Declic akkor még készülő akciójáról Tánczos Barna kijelentette: „Hargita megye a szülőföldem és én erre nagyon büszke is vagyok. Szeretettel várom a Declicet Hargita megyébe, és meg vagyok győződve, hogy a székely emberek, akik évszázadokon keresztül a Hargita megyei erdőket őrizték, védték, kitermelték és mai napig fenntartható módon gazdálkodnak vele, sokkal jobban tudják, hogy mit jelent »a halálos csók az erdőnek«, mint a Declic. Azok az emberek, velem együtt, életet adnak az erdőnek. Nem a Declicnek köszönhető egyetlen szálfa sem, amely ma Székelyföldön áll, és nem a Declicnek köszönhető a fenntartható erdőgazdálkodás, nem az ilyen karavánoknak köszönhető, hogy mi évszázadok után is tudjuk, hogy mit kell az erdővel kezdeni.”

A tárcavezető ugyanakkor elismerte, hogy mint máshol, Székelyföldön is előfordulhatnak túlkapások, de példaértekű erdőgazdálkodás folyik. „Kétségtelen, hogy Székelyföldön és máshol is vannak túlkapások, de meg lehet nézni bármikor a székelyföldi közbirtokossági erdőgazdálkodást, és remélem, hogy példaként magával is tudja vinni a Declic minden más megyébe és minden más országba”.

Tánczos Barna már akkor kifejtette: az aktivisták célja valójában nem az erdővédelem, hanem saját kampányaik népszerűsítése és ezekhez anyagi támogatók toborzása. „A Declic saját magának szervez népszerűsítő kampányt, ez a célja. Minden ügyből pénzt próbálnak szerezni. Az a céljuk ezekkel a kampányokkal, hogy támogatókat szerezzenek, minden akciójukban ott van a támogatói felhívás. Várjuk őket szeretettel Hargita megyébe, ahol a székely emberek tudni fogják, mit mondjanak nekik arról is, hogy ki adott életet a székelyföldi erdőknek és ki nem” – mondta a miniszter.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek