rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Befutott az erdélyi „El Camino”: Európa legjobb túraútvonalai között emlegetik a Via Transilvanicát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nemzetközi szinten is „berobbant” a köztudatba a hivatalosan tavaly októberben megnyitott Via Transilvanica: az 1400 kilométeres hosszúságú, gyalog, kerékpáron vagy akár lóháton is átszelhető túraútvonal felkerült a Euronews portál angol nyelvű utazási rovatának top 10-es listájára.


„A táv során 108 falut és várost érinthetsz a Kárpátokban, és lehetőséged nyílik a kontinens egyik legszebb tájának felfedezésére. Ha nem kívánsz ilyen hosszú távot megtenni vagy nincs két hónapnyi időd rá, az útvonal hét kulcsfontosságú régióra van osztva, melyek sajátos kulináris és kulturális adottságokkal rendelkeznek” – olvasható az Euronews.com/travel oldalon közölt írásban, melyben a romániai El Caminóként emlegetik a kiépített távot. A Via Transilvanicát kilenc másik európai turistalátványosság közé sorolták: a listán még a portugáliai Percurso dos Sete Vales Suspensos (hét függővölgy útvonala), a francia Le Mont-Saint-Michel, a németországi Rajna kastélyútvonal, a norvég Preikestolen, a svájci Engelberg, az olaszországi Dolomitok, a wales-i Snowdon, az izlandi Fimmvörðuháls, az ír Giant’s Causeway, és persze nem hiányozhatott a listáról a spanyol Camino de Santiago, az El Camino, azaz a Szent Jakab-út sem.

Amint arról beszámoltunk, az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat októberben nyitották meg. Bár az útvonal a bukovinai Putnáról „indul” és a Duna melletti Szörényvárra (Drobeta Turnu Severin) érkezik, nagyrészt Erdélyen keresztül vonul. A kiépítő Tășuleasa Social Egyesület a faluturizmust kívánja fejleszteni. A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet is érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg. Székely Anna, a Tășuleasa Social Egyesület ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a kilométerkövek mindegyikét egyedi módon faragták ki amatőr vagy híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokra is igyekeztek tekintettel lenni. Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült.

Székely Anna elmondta: mindenkinek, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, azt ajánlja, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt, amelyet ő maga írt, bejárván a Via Transilvanica teljes útvonalát. Az útikalauz magyar változatban is elérhető az amúgy román és angol nyelvű honlapon, amely Székelyföldet külön régióként, a latin megnevezése révén, Terra Siculorum néven mutatja be. A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket. Néhány nappal a hivatalos átadás előtt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is kipróbálta a túraútvonal egyik Maros megyei szakaszát. A tárcavezető akkor az egyik legszebb és legmerészebb romániai civil kezdeményezésnek nevezte a Via Transilvanicát. Amelyet az „elviselhetetlen” tél lejártával, a tavasz beköszöntével ajánl a Euronews a sokáig négy fal közé bezárt európai túrázók figyelmébe. Akiknek sajnos most azzal kellett szembesülniük, hogy nálunk még húsvétra is alig ér véget a tél.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek