rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Biztató: javult az erdélyi magyarság iskolázottsági szintje

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az elmúlt tíz évben az erdélyi magyarság körében nagyobb arányban növekedett az egyetemet végzettek aránya, mint az ország össznépessége esetében. Ezzel valamennyit sikerült behozni a lemaradásból, derül ki a 2022-es népszámlálás eddig nyilvánosságra hozott adataiból.


Veres Valér kolozsvári szociológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója a Maszol érdeklődésére elmondta, az 1992-es népszámláláskor tűnt fel először hangsúlyosan, hogy az össznépesség körében nagyobb arányban vannak egyetemet végzettek, mint az erdélyi magyarság tagjai között. Ugyanakkor 2002 és 2011 között mind a két esetben megkétszereződött az felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, az össznépesség esetében 14,1 százalékra, a magyarság körében pedig 10 százalékra emelkedett. Ebből lett mostanra 16-, illetve 13,2 százalék, vagyis a magyarok esetében nagyobb a növekedés.

„Nyilván a lemaradásból így is keveset tudtunk behozni, hiszen ez csak akkor történhetne meg látványosan, ha a jelenlegi diákok körében aránytalanul többen lennének a magyar egyetemisták” – taglalta a szociológus-demográfus.

Az érettségizettek arányát tekintve jobban állunk

Több társadalmi tényező felsorakoztatható, melyek nem kedveznek annak, hogy a magyarság behozza lemaradását. Ezek közül Veres Valér azt is említette, hogy a román nyelv és irodalom vizsga miatt a magyarok diákok közül kevesebben érettségiznek, de ez még nem feltétlenül korlátozza be, hogy hányan mennek egyetemre. A szülők magas iskolázottsági szintje, a nagyvárosi lakhely segíti a továbbtanulást, ezeket tekintve viszont a magyarság nem áll jobban mint az össznépesség. Az egyetemet végzettek arányát tekintve a jelenlegi magyar népesség iskolázottsága az országos átlagon aluli, egyébként az érettségizettek arányát tekintve jobban állunk mint az össznépesség.

A kommunizmus és az elvándorlás lenyomta az iskolázottsági szintet

Veres Valér rámutatott, a magyarok számára a kommunizmus második felében kontrollált volt az egyetemen továbbtanulás, ez lenyomta a népesség iskolázottsági szintjét. A lemaradás különben már a két világháború között elkezdődött, de akkor még az átlagnál jobban állt a magyarság, majd a románság iskolázottsága meghaladta a magyarság arányát. A kommunizmus első felében a hátrány még nem növekedett, mert akkor társadalmi, származás alapján diszkrimináltak, a magyarok közül is engedték a szegény, munkás származásúakat tanulni. A kommunizmus második felében, a Ceaușescu diktatúrában már megváltozott a helyzet, és az arányok etnikai megközelítésből sokat romlottak, ezt a hátrányt görgetjük tovább.

Az iskolázottsági szint arányát tovább rontotta, hogy a kilencvenes években nagyon sok egyetemet végzett magyar elvándorolt. A magyarság és a románság körében különböző a kivándorlás dinamikája, nem egyszerre és nem egyforma mértékben érinti a két népességet.

Hipotézisek a javulás okairól

Egyelőre nincsenek részletes adatok a tavalyi népszámlásról, ezért csak hipotéziseket lehet felállítani annak okairól, hogy az elmúlt tíz évben miért javultak az iskolázottsági mutatók. Veres Valér kifejtette, egyik ok lehet a regisztrációs torzítás, hiszen a 2011-es népszámláskor azok körében, akiket beemeltek a különböző adatbázisokból, magas volt az iskolázottság szintje. Ha akkor ebbe a kategóriába szerepeltek magas végzettséggel rendelkező magyarok, akiket most lekérdeztek, akkor emiatt növekedett az arány. Viszont a növekedés mindenképpen tetten érhető, csak nem tíz évvel ezelőtt, hanem most számszerűsítődött. A másik ok, hogy széleskörűen kiépített felsőoktatási rendszer van, a magyar nyelven is, így a diákok nagyobb arányban tanulnak tovább, összegezte Veres Valér.

(Forrás: maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek