n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erdélyi magyar anyák a fiatalokért – Sziráczki Katalin az egyesület célkitűzéseiről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

z Erdélyi Magyar Anyák Egyesületének fő célja, hogy a fiatalokat a megszokott iskolapadból kimozdítva, alternatív módszerekkel támogassa őket. Sziráczki Katalin, az egyesület elnöke beszélt terveikről a Krónikának.


Az Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete egy baráti társaságból alakult. A gyakori találkozások alkalmával a gyermekneveléssel kapcsolatos témákról beszélgetnek, mivel mindannyiuknak van kiskamasz vagy kamaszodó gyereke. Sziráczki Katalin elnök szerint az eredeti ötlet egy családsegítő, anyákat erősítő közösség létrehozása. Olyan előadásokat és programokat szeretnének szervezni, ahol az anyák „megfoghatják egymás kezét”. „Olyan egyesületet akartunk létrehozni, amely többek között prevenciós programokat is szervez a kiskamaszoknak és kamaszkorúaknak. Mi is a szakemberek segítségével pontosabb képet kapunk arról, hogyan viszonyulhatunk ehhez a korosztályhoz” – fogalmazott Sziráczki Katalin. Szerinte az elfogadó családi közeg mindenképp fontos.

Ezért olyan programsorozatban gondolkodnak, ahol először az anyák találkoznak, és előadásokat, szakembereket hallgatnak arról, milyen alternatív módszerek léteznek a mostani generáció támogatására, hogy erős személyiségű fiatalokat neveljenek. Az iskolából „kilépve” olyan helyszíneket választanának a beszélgetésekhez, amely eltér az oktatási intézmény kereteitől. Az egyesület szeretné a kamaszokat is bevenni a szervezés folyamatába, figyelembe venni, mire van igényük, milyen ötleteik vannak. „Vannak konkrét álmaink, hogy ezt a korosztályt, a gyerekeket, anyukákat, apukákat, családokat erősítsük. Kilépve az online térből érezzük egymás lelkesedését, gondját, és ha ez megegyezik, betehető a közösbe és alkothatunk vele, létrehozhatunk valamit, ami hasznos lehet. Ehhez partnereket keresünk. A Tusványoson például a Csíki Anyák Egyesületével vettük fel a kapcsolatot, akik már 13 éve tevékenykednek” – mondta az egyesület elnöke.

Hozzátette, az apákat is szeretnék bevonni, mert fontos a férfimodell, lényeges az apák szerepe is a családban. Az egyesület az alternatív módszereket keresi. Olyan előadókat, akik meg tudják szólítani a fiatalokat, hatni tudnak rájuk, akár saját példájukkal, és szakmailag nagyon jól fel vannak készülve ebben a témában. Az Erdélyi Magyar Anyák Egyesületében jelenleg 15–20 tag tevékenykedik, de bárki csatlakozhat hozzánk.

Az a fő célunk, hogy mindenben, amit csinálunk, lélek legyen, mert ezt érezni fogják a gyerekek, a fiatalok, a családok” – hangsúlyozta Sziráczki Katalin. Az Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete támogatókat keres ahhoz, hogy sikeresen megvalósítsa az eltervezett találkozókat és programokat, melyekkel segítik a fiatalokat, miközben különböző meghirdetett pályázatokra is jelentkeznek.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek