k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hagyományos helyi termékeket kínálnak az ünnepi asztalra Szatmárnémetiben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A koronavírus-járvány okozta tiltás-sorozat és a hagyományos szatmári termékek népszerűsítése miatt is különleges az idén első alkalommal megszervezett húsvéti vásár Szatmárnémetiben. A hangsúlyt ugyanis arra helyezték a szervezők, hogy tömegrendezvény helyett olyan programot szervezzenek, amely a helyi termékekre irányítja a figyelmet.


Butka Gergő szervező, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ igazgatója a Maszolnak elmondta, bár már ötödik napja tart a vásár, az emberek még mindig újdonságként értékelik, folyamatos az érdeklődés, és a gyermekek számára különösen csábítóak a tematikus dekorációs elemek. Butka kiemelte, nem klasszikus húsvéti vásárról van szó, bár az ünnepkörhöz köthető kellékek és élelmiszerek nagy részét megtalálják az érdeklődők.

A céljuk az volt, hogy távol tartsák a bóvliárusokat és helyi termelőket vonultassanak fel, akik hagyományos szatmári portékát kínálnak a vásár látogatóinak. Erről meg is bizonyosodtak a szervezők, a termékek rendelkeznek a helyi márkát jelölő minősítéssel, nyomatékosította a szervezők nevében Butka Gergő.

A megvásárolható portékák közül nem hiányzik a bor, a pálinka, a sonka, a sütemények vagy éppen a zöldségek. Azok pedig, akik ünnepi hangulatot varázsolnának lakásukba, virágokat, kerámiát és egyéb ünnepi dekorációs cikkeket is találnak a standoknál. Április 3-áig, húsvéthétfőig Szatmárnémeti régi központjának parkjában naponta 10 és 18 óra között 30 házikónál várják a vásárlókat.

A húsvéti kirakodó tulajdonképpen a Szatmári Termékek Vásárának egy különleges kiadása, az alkalmi névváltoztatásról a polgármesteri hivatal döntött, és remélik, ezzel sikerül hagyományt teremteni a kezdeményezésből, tudatta Butka Gergő. Elmondta még, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Covid-19 világjárványra való tekintettel a vásárlás biztonságos legyen, a standok között pedig ne alakuljon ki tömeg. A művelődési központ igazgatója a Maszol kérdésére tudatta, ezt úgy érik el, hogy az árusok figyelmét is felhívták a szabályok betartatására, továbbá a biztonságiak és velük együttműködő vidékfejlesztési egyesület emberei is ügyelnek az óvintézkedések érvényesítésére.

A Szatmárnémeti Húsvéti Vásár szervezője a város polgármesteri hivatala, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Szatmár Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek