rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Háromszéki autópálya: a tervező megtorpant, a tiltakozók kitartanak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár a Brassó és Bákó közti, Háromszéket is átszelő A13-as jelzésű autópálya egy ásónyommal sincs közelebb a megvalósításhoz, sőt már tervezése is akadályokba ütközött, a háromszéki Illyefalván és a Brassó megyei Vámoshídon újra fellángoltak az ellenérzések. Ennek oka, hogy a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésével megbízott Search Corporation vállalat szerződésbontást kért a megrendelő közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságtól (CNAIR), - számol be a Maszol.ro portál.


A tervező cég arra hivatkozott, hogy nem tudja fedezni az autópálya nyomvonalán szükséges földtani munkálatok – geológiai fúrások – költségeit. Mivel a megrendelőnek új versenytárgyalást kell kiírnia a tervező cég kiválasztására, az illyefalviak és vámoshídiak az alkalmat kihasználva kérik, hogy a megrendelő és az új tervező ne ragaszkodjon a már kijelölt nyomvonalhoz, hanem térítse el azt a településeik területéről.

A tiltakozók hangadói, Benkő Árpád Jenő illyefalvi önkormányzati képviselő és a vámoshídiakat képviselő Mihai Pop környezetvédelmi mérnök szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az új tervező cég kiválasztására kiírt közbeszerzés úgy van előkészítve, hogy nem módosul az A13-as autópálya Illyefalvát és Vámoshidat átszelő szakasza, amely a panaszosok szerint rendkívül közel húzódik a házaikhoz és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől. A tiltakozók arra kérik a majdani tervezőt, hogy a terepen gyűjtött adatok alapján készítsen új tanulmányokat és módosítsa a kijelölt nyomvonalat, ugyanakkor kérik, hogy ezeknél a folyamatoknál a panaszosok képviselői lehessenek jelen megfigyelőként.

Benkő Árpád Jenő kifejtette: elfogadnák, hogy nincs más választás, ha településeik egy völgyben lennének, ám van elég hely ahhoz, hogy településeiktől eltérítsék a majdani autópályát. Leszögezte, hogy nem az A13-as autópálya teljes, 170 kilométeres nyomvonala ellen tiltakoznak, hanem az Illyefalvát és Vámoshidat érintő 15-20 kilométeres szakasz módosítását kérik. Mihai Pop hozzátette: ha meggyőzik őket, hogy a jelenlegi az egyetlen megvalósítható változat, akkor toleránsak lesznek, de egy íróasztal mellett összecsapott dokumentumot nem fogadnak el.

Benkő Árpád Jenő újra kilátásba helyezte, ha nem változik a majdani autópálya nyomvonala, akkor a tiltakozók minden vonatkozó dokumentumot bíróságon fognak megtámadni. Mint arról beszámoltunk az illyefalvi és vámoshídi tiltakozók eddig falugyűlést, forgalomlassító tiltakozást szerveztek és több fórumon iktattak petícióikat.

A jelenlegi nyomvonal szerint az A13-as jelzésű, Brassó és Bákó közti autópálya 76 kilométeren szelné át Kovászna megyét, Illyefalva község területén, Aldobolynál lépne be Háromszékre és Berecknél hagyná el a megyét. A tervezéssel még 2020-ban megbízott Search Corporation és Primacons Group társulás azt vállalta, hogy 20 millió lej ellenében 2023 nyarára végez a munkájával, azaz 18 hónap alatt elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt és további 8 hónap alatt a műszaki terveket. A projekt már ebben a fázisban megbicsaklott, ugyanis a cég szerződésbontást kért. A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) abban bízik, hogy még idén új tervezőt találnak.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek