n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Koalíciós válság: a PNL és a PSD jelentősen csökkentené az RMDSZ erőterét- a Maszol.ro portálról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem úgy alakulnak a kormánykoalíciós tárgyalások, mint amiképpen azt előre látni lehetett. Most a PNL az, amelyik elvenné a Cseke Attila által irányított fejlesztési minisztériumot az RMDSZ-től, miközben megszüntetnék a sportminisztériumot, amit Novák Károly Eduárd vezet. Az RMDSZ küldöttsége csütörtök délután kivonult a koalíciós tárgyalásról. - a Maszol.ro portálról


Meglepte az RMDSZ-t, amikor a csütörtök délutáni koalíciós tárgyaláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt kérte, hogy adja át a Fejlesztési, Közigazgatási és Közberuházásokért felelős tárca miniszteri tisztségét – mondta el a Maszolnak Antal Árpád, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, a tárgyalóbizottság tagja. A politikus hozzátette, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter munkáját senki sem kifogásolta, az RMDSZ-es tárcavezető idején olyan programok indultak és olyan változások történtek, amelyek mindenki előnyére voltak. Hasonlóképpen egyik nagy párt részéről sem hangzott el kritika az RMDSZ-es miniszterek munkáját illetően.

Antal Árpád megerősítette, az RMDSZ álláspontja szerint nem szándékozik kilépni a kormányból, de nem fogadja el a fejlesztési minisztérium átadását. A Szövetség ugyanakkor egyetértett a minisztériumok számának csökkentésével és még azt is elfogadja, hogy a Novák Károly Eduárd vezette sportminisztériumot beolvasszák a családügyi és ifjúsági tárcába.

Antal Árpád kérdésünkre megerősítette, hogy az RMDSZ delegációja elhagyta a kormánykoalíciós tárgyalást.

Digi24 politikai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az RMDSZ-es tárgyalóbizottság azért szakította félbe és hagyta el a megbeszélés helyszínét, mert nem szándékozik átadni Cseke Attila minisztériumát, sőt a bukaresti román sajtó egyenesen azt írta, ha a PNL és a PSD elveszi a fejlesztési minisztériumot az RMDSZ-től, akkor a Szövetség kilép a kormányból.

Amint a Maszolon megírtuk, Marcel Ciolacu PSD- és Nicolae Ciucă PNL-elnök szerda este arról is tárgyalt, hogy az RMDSZ-t kizárják a végrehajtó hatalomból, mert a Szövetséghez három tárca tartozik, plusz a miniszterelnök-helyettesi tisztség, ami rendkívül vonzó a másik két párt számára. Az RMDSZ, a PNL és a PSD viszonya a kormányváltásról és a kormányprotokoll újratárgyalásáról szóló tárgyalások kezdete óta jelentősen romlott. A PNL és a PSD egyébként az RMDSZ támogatása nélkül is rendelkezik a következő Ciolacu-kabinet beiktatásához szükséges parlamenti többséggel, azonban maga a PSD-elnök jelentette ki két napja, hogy az RMDSZ-szel közösen kormányoznak tovább.

A Digi24 ugyanakkor megjegyezte, az RMDSZ kormányból való eltávolítására vonatkozó számítások tisztán választási jellegűek. Lucian Bode PNL-főtitkár főtitkár szerint ugyanis a liberálisok legalább 5 százalékkal többet szereznének a felméréseken, ha engednének a közvéleményben az utóbbi időben megnyilvánuló nacionalizmus hullámának, és kizárnák az RMDSZ-t kormánykoalícióból.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek