rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kovács István a Magyar Unitárius Egyház új püspöke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egyházi főtisztségviselőket, köztük püspököt választott a 2021–2027 közötti megbízatási időszakra a Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa és Zsinata pénteken és szombaton. Az egyház 32. püspöke Kovács István lett, derül ki a szerkesztőségünkhöz szombat este eljuttatott közleményből.


A két ülés helyszíne a kolozsvári belvárosi unitárius templom, illetve a budapesti Bartók Béla Unitárius Egyházközség temploma volt. A két helyszínen egyidejűleg zajló ülések résztvevői között távközléses kapcsolat biztosította az együttes tanácskozást.

Az egyház sajtószolgálatának közleménye szerint a július 9-i főtanácsi ülésen megerősítették a magyarországi egyházkerület főtisztségviselőinek (Kriza János püspöki helynök, Elekes Botond egyházkerületi főgondnok) megbízatását, majd a szolgálati eskütételek után tiszteletbeli címeket adományoztak az arra érdemes korábbi egyházi tisztségviselőknek.

A Főtanács pénteken megválasztotta az egyház új főtisztségviselőit is, a püspökön kívül – dr. Sándor Krisztina és Farkas Emőd a két főgondnok, Rácz Norbert Zsolt a főjegyző, Lőrinczi Lajos pedig a közügyigazgató –, valamint a Középfokú Fegyelmi Bíróság tagjait.

A Zsinat szombati ülésén került sor a püspök, valamint a Felsőfokú Fegyelmi Bíróság tagjainak megválasztására. A választási eredmények bejelentését követően Bálint Benczédi Ferenc leköszönő püspök üdvözölte Kovács István újonnan megválasztott egyházfőt, aki a Zsinat színe előtt szolgálati esküt tett.

Az unitarius.org honlapon olvasható életrajza szerint Kovács István 1959-ben született Kőhalomban, 1978-ban Sepsiszentgyörgyön érettségizett. A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karán végzett tanulmányai befejeztével Marosvásárhelyen, Sepsiszentkirályon, Sepsiszentgyörgyön teljesített lelkészi szolgálatot, 1990-1993 között az újraalakult Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet első elnöke, 1998-tól az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének elnöke volt.

Közben önkormányzati tanácsosként is dolgozott, szerepet vállalt a Székely Nemzeti Tanács megyei és a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetőségében is.

Kovács István egyetlen jelöltként pályázott a püspöki tisztségre, amelyet 2008 óta Bálint Benczédi Ferenc töltött be. Az ő püspöki szolgálata idején valósult meg a - trianoni határok által megosztott - erdélyi és magyarországi unitáriusok újraegyesülése a Magyar Unitárius Egyház keretében.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek