Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Miről is szól a készülő zászlótörvény? – VIDEÓ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A román média szerint a PSD által a bukaresti parlament elé terjesztett zászlótörvény-tervezet a székely zászlót hívatott legalizálni, és ez az ára az RMDSZ kormányra hívásának.


A Duna Tv bukaresti tudósítója, Baranyi László szerint a törvénytervezetben valójában szó sincs a székely zászlóról, a települési, és a megyei zászlók elfogadásáról szól a tervezet.

Baranyi László azt is elmondta, hogy a román lapok nem a tervezet tartalmából indultak, hanem abból, hogy Ponta székely zászló ügyének rendezését is megígérte az RMDSZ-nek, amikor kormányra hívta a magyar szövetséget. Hozzátette: tény az, hogy a PSD egyeztetett a magyar honatyákkal a tervezet beterjesztése előtt. Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese, aki részt vett az egyeztető delegációban, azt nyilatkozta, hogy a tervezetből kivették azt a megszorító intézkedést, amely szerint csak annak a településnek lehet zászlaja, amelynek címere is van, és a település zászlaján kívül kitűzhető a megye zászlaja is. Ez a tervezet kimondottan a közigazgatási egységek, tehát a község, a város, a megye zászlajáról szól, a székely zászló pedig az alkotmány, illetve a kisebbségi törvény kérdése – hangsúlyozta Márton Árpád.

 

A székely zászlót megalkotó, és közösségi jelképpé tevő SZNT a készülő zászló-törvény bojkottjára szólította fel a székely önkormányzatokat, és úgy tartja, hogy a székely zászlónak nincs szüksége hatósági szabályozásra. Az SZNT szerint a készülő jogszabálynak az a célja, hogy korlátozza a székely zászló használatát.

Baranya László úgy véli, ha abból indulunk, hogy a tervezetet Ponta is aláírta, akkor nem férhet kétség annak támogatottságára, viszont 2005.-ben a kisebbségi törvény tervezetét is az akkori kormány terjesztette a parlament elé, mégsem lett abból semmi. A tudósító végül elmondta: vannak román újságírók, akik arra számítanak, hogy a tervezet végül megbukik a parlamentben, és majd Victor Ponta „vállát vonogatva” magyarázza el az RMDSZ-nek, hogy a kormány nem diktálhat a törvényhozásnak.

(erdely.ma - duna tv)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek