rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagyszabású fejlesztés: frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév a Sapientia egyetemen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagyszabású fejlesztést hajtottak végre, így frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév a Sapientia EMTE-n, a fejlesztés több mint 2000 hallgatót fog érinteni Csíkszerdában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön – közölte az egyetem.


Amint az egyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében olvasható, a Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak. A PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! keretében kapott támogatás segítségével már egy sor olyan beruházást megejthetett az intézmény, melynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, így a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberekké válhatnak.

A Sapientia egyetem PNRR-14645945 kódú Az intézmény felkészítése a jövő digitális szakmáira a Sapientia EMTE infrastruktúrájának digitalizálásával és korszerűsítésével (Pregătirea instituției pentru profesiile digitale ale viitorului prin digitalizarea și modernizarea infrastructurii Universității “Sapientia”) projektjének első beruházási szakaszában Csíkszeredában okostáblákat szereztek be, valamint az informatikai és könyvtári felszerelést bővítették, Kolozsváron a filmes-fotós eszköztárat modernizáltak, Marosvásárhelyen pedig laboratóriumokat és számítógépes berendezést korszerűsítettek, és egy 3D-nyomtatót is beszereztek. A pályázat segítségével a Sapientia EMTE az innovációs szint és a versenyképesség növelésére törekszik a digitális eszköztár fejlesztése révén. A támogatást az egyetem a PNRR, azaz a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv pályázatkiírásának egyik nyerteseként szerezte meg, melynek köszönhetően a projekt 2022 októbere és 2025 decembere közötti időtartamára 12.044.045,08 RON vissza nem térítendő támogatásban részesül. Az oktatási minisztérium által kiírt Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv keretén belül digitális készségek fejlesztésére 2,4 millió euró értékű pályázatot nyert a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a fejlesztés több mint 2000 hallgatót fog érinteni Csíkszerdában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön. A már megvalósult beruházásnak köszönhetően frissített eszköztárral dolgozhatnak a Kolozsvári Kar filmművészet, fotóművészet, média alapképzésen, illetve filmtudomány mesterin tanuló hallgatók, akik a tanórák mellett akár államvizsgafilmjeik készítése során is az új gépekkel dolgozhatnak. A Csíkszeredai Karon az informatikai rendszerek újítása mellett tantermeket szereltek fel okostáblákkal, melyek a korszerű oktatást teszik lehetővé, de a könyvtár is egy profi könyvszkennerrel bővült, így kiváló minőségben válnak feldolgozhatóvá a különböző anyagok. A Marosvásárhelyi Karon a beszerzés első fázisában az informatika és műszaki területen tanulók órai tapasztalatai erősödhetnek, hiszen különböző laborok felszerelésének frissítése mellett egy 3D-nyomtatóval is gazdagodott a kar. Az egyetem a továbbiakban még olyan beruházásokra készül a projekt keretében, mint például drónok beszerzése, tolmácsprogramok megvásárlása, high-tech eszköztár kidolgozása, VR-szemüveg vagy épp egy planetárium létrehozása Csíkszeredában. Bár az első beruházások csak mintegy egy hónapja zárultak le, a Sapientia máris azon dolgozik, hogy további eszközbeszerzését kiírhassa.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek