Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Refo Café — református és könyves kávézó nyílt Kolozsvárt

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Fontos, hogy milyen finom a kávé és mennyibe kerül, de mindenképp a könyvek jelenléte is vonzó lesz fiataloknak, idősebbeknek egyaránt — a Refo Café találkozási pont szeretne lenni az irodalmat kedvelők, vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára, egyfajta rendhagyóbb oázis a nyüzsgő kolozsvári társasági életben.


Az erdélyi református egyház nemcsak a templomokra, iskolákra gondol, hanem az élet minden területére kiterjedő terveket készített, ennek eredménye az egyház könyves kávézója is - mondta Kató Béla püspök szerdán Kolozsvárt, a Refo Café megnyitóján.

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke szerint a Protestáns Teológiai Intézet impozáns épületének földszintjén nyitott könyves kávézó a kolozsvári magyarok újabb találkozóhelye kíván lenni. „Egy kisebbségben élő közösség csak úgy maradhat meg, ha megépíti az intézményeit, jól körülhatárolt bástyákat hoz létre, amelyeken ajtó - mint látjuk - kettő is van, bárki bejöhet és kimehet” – fogalmazott Kató Béla. Elmondta, hogy a kávézó a maga nemében újdonság az erdélyi református egyházban, de annak identitását fejezi ki, így akik belépnek, tudják, kihez tartozik, és mit várhatnak ott.

Úgy vélte, a városközpontban, a Bocskai téren lévő kávézó látogatottsága azon fog múlni, hogy meglesz-e a szellemisége. Működtetésébe az épületben tanuló teológusokat is be szeretnék vonni, és a szomszédos kollégium lakóira is számítanak vendégként – tette hozzá a püspök.
Dávid Zoltán, az Erdélyi Református Sajtóközpont igazgatója elmondta, hogy a könyvesház szorosan kötődik a sajtóközpont tevékenységéhez, és egyszerre kíván találkozópont és kommunikációs csatorna is lenni. Az ötlet, hogy egy szerethető, kedves, egyházhoz közel álló helyiséget hozzanak létre, évekkel ezelőtt, a reformáció 500. évfordulója alkalmával született – idézte fel. Mint mondta, a hely találkozási pont szeretne lenni az irodalmat kedvelők, vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára, egyfajta oázis a nyüzsgő kolozsvári társasági életben. Ugyanakkor szívesen helyet biztosítanak egyházi, ifjúsági, irodalmi rendezvényeknek.

hirek/2023/julius/2-8.jpg

„A kávézó egy kommunikációs csatorna is, ahol megszólíthatjuk azokat az embereket, akik az egyháztól távolabb élnek” – vázolta a hely másik feladatát Dávid Zoltán. Felidézte, hogy az egyház könyvesháza a 2000-es évek óta működik, de korábban csak az egyházi kiadványokra fókuszált, a kínálat az új, jóval nagyobb tér révén teljesedhetett ki.
Az emeletes helyiségben 16 ezer cím található, az irodalmi és történelmi tárgyú könyvek mellett a magyar történelmi egyházak kiadványai kapnak helyet a polcokon. Az erdélyi magyar könyvkiadók is jelen vannak kiadványaikkal, és a magyarországi egyházhoz közeli kiadók nyomtatott termékei közül is válogathat a látogató. A berendezés a református egyház szellemiségét tükrözi, a lámpák harangokként lógnak a mennyezetről, burkolatukon fontos igerészletek olvashatók.


(frissujsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Claudia Klein 2023.07.13 10:13:21
Bună ziua și bun venit la Spotcap Global Financial Services, Numele meu este Claudia Klein, sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar. Ofer tot felul de servicii de creditare

Ai mare nevoie de consolidare financiară? Ai nevoie de un împrumut pentru diverse scopuri? dacă răspunsul dvs. este da, vă voi sfătui să contactați firma mea prin | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | și aveți un împrumut în contul dvs. în 24 de ore, deoarece oferim Servicii excelente de împrumut în întreaga lume.

Oferim tot felul de servicii de împrumut (împrumut personal, împrumut de afaceri și multe altele), oferim atât împrumuturi pe termen lung, cât și pe termen scurt și, de asemenea, puteți împrumuta până la 15 milioane de euro și acordăm împrumuturi la o dobândă mică de 3% pe an. Compania mea vă va ajuta să atingeți o varietate de obiective cu o gamă largă de produse de împrumut.

Recunosc faptul că obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru persoanele care au probleme financiare și au nevoie de soluții pentru aceasta, multor oameni le este atât de dificil să obțină un împrumut de capital de la băncile locale sau alte instituții financiare din cauza rata mare a dobânzii, garanții insuficiente, raportul datorie/venit, scor scăzut de credit sau orice alte motive

Gata cu timpii de așteptare sau vizite stresante la bancă. Serviciul nostru este disponibil 24/7 - puteți obține un împrumut și puteți finaliza tranzacțiile oricând și oriunde aveți nevoie

Oferim servicii de împrumut de clasă mondială 24 de ore. Pentru întrebări / întrebări? - Trimite un e-mail către | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | & Primiți un răspuns imediat

Familia, prietenii și colegii tăi nu trebuie să știe că nu dispuneți de numerar, doar scrieți-ne și veți primi un împrumut.

Libertatea ta financiară este în mâinile tale!!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek