rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Restaurálták a kolozsvári Szent Mihály-templom augusztusban vascsővel megrongált, festett üvegablakát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elkészült, helyére került a kolozsvári Szent Mihály-templomban az augusztusban vandál módon összetört festett ólomüveg ablak – közölte Facebook-oldalán a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia.


A plébánia fotókat is közölt a gyönyörűen felújított templom restaurált üvegablakáról.

Mint írják, köszönik Makkai András üvegfestő-restaurátor kiváló munkáját. Mint arról az eset megtörténtekor írtunk, ismeretlen tettesek törtek be augusztus 18-ára virradó éjjel a frissen felújított istenházába és vascsővel törtek össze egy festett üvegablakot is, egy nappal korábban a perselypénzt lopták el.

A rendőrség a perselypénz ellopóját őrizetbe vette: a 31 éves, brassói, büntetett előéletű férfi saját bevallása szerint drogozik és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt, erre és játékautomatákra költötte a lopott pénzt. László Attila főesperes-plébános a Krónikának úgy nyilatkozott, sajnálatos, hogy vannak, akiknek ezek az értékek nem számítanak. Mint mondta, tulajdonképpen sajnálja a tettest, tetteseket, akiknek semmi sem számít, akik „ezt látják megoldásnak”.

Hozzátette, a társadalom is felelős azért, hogy az emberek ilyen tettekre vetemednek.

Az Európai Unió, a magyar és a román állam támogatásával felújított kincses városi Szent Mihály-plébániatemplomot ünnepi szertartás keretében áldották meg augusztus 13-án. A kívül-belül megújított istenházát Kovács Gergely gyulafehérvári érsek áldotta meg, vörösmárványból épített új oltárát Miguel Maury Buendia pápai nuncius szentelte fel. A templomot 2018 márciusában zárták be a felújítási munkálatok miatt, és 2021 karácsonyán nyitották meg ismét az egyházi szertartások számára. A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

(Forrás: kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek