rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szilágycseh: negyedeket korszerűsítenek, tanintézményt újítanak fel

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Korszerűsítésekben és fejlesztésekben gazdag év áll a szilágycsehiek mögött. Bálint Ervin RMDSZ-es polgármester elmondta, utcákat aszfaltoztak, tanintézményeket újítanak fel és egy ANL tömbház építése is napirenden van.


2022-ben nyolc projekt megvalósítására - a város és a környező falvak utcáinak korszerűsítésére - nyert támogatást az önkormányzat az Anghel Saligny Nemzeti Beruházási Programon keresztül. Szilágycsehben már elkezdték a munkálatok kivitelezését, többek között javában zajlanak a munkálatok a George Coșbuc, a Petőfi Sándor és a Dózsa György utcában. A településhez tartozó Völcsökön hozzáláttak a DC 11 út korszerűsítéséhez, Nádasdon a 7-es és a 9-es utcák felújításához, illetve a DC 16-os útszakasz modernizálásához. „Idén a Bartók Béla utcában is teret adunk a munkálatoknak. A Crișan és Câmpului utcákra még várjuk a Közmunkálatok Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium részéről a finanszírozási szerződés aláírását, amint ez meglesz, elkezdjük a kivitelezést. A nyolc Anghel Saligny projekt teljes beruházási összege 23 500 000 lej, amiből 20 millió lej a támogatás, 3,5 millió lejt pedig a saját költségvetésünkből állunk” – ismertette a polgármester.

Idén befejezik a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Líceum felújítását, korszerűsítését és felszereléssel való ellátását, mindezt uniós forrásból, a POR-on keresztül. A teljes munkálat összértéke csaknem 15 millió lej, az önkormányzat 1 millióval járult hozzá a kivitelezéshez.

Egészségügyi és oktatási szakemberek számára 2022-ben a hivatal támogatást nyert egy ANL tömbház építésére. „A tavaly adtuk át a területet az építkezési vállalatnak, ha minden jól alakul, idén márciusban elkezdődnek a munkálatok” – mondta Bálint Ervin.

Eredményes év

„2023-ban helyi költségvetésből befejeztük a Gheorghe Pop de Băsești utca zöldövezeteinek, járdáinak és parkolóinak átalakítását, korszerűsítését, melynek értéke több mint 230 ezer lej volt. A Rózsák terén térkövet helyeztünk el a járdákra és a kocsibeállókhoz. Tavasszal újraaszfaltoztuk a Dózsa György, Naményi Ambrus és Kossuth Lajos utcákat, ezek értéke meghaladta a 800 ezer lejt” – fogalmazott a polgármester.

Decemberben az Avram Iancu negyedben újabb átalakítási és fejlesztési projekteket valósítottak meg: térkövezték a bejáratokat és a járdákat, a tömbházak előtt parkolóhelyeket alakítottak ki, kiépítették a zöldfelületet. A projekt értéke több mint 500 ezer lej.

„A megvalósított projektek mellett sok olyan is van, melyek kivitelezése jelenleg is folyamatban van. A tavaly egy különösen fontos célt értünk el: szeptember 28-án átadtuk a járóbeteg ellátó egységet, ezáltal a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórházból kilenc orvos fogadja és látja el a betegeket a Megyei Tanács és a Megyei Kórház együttműködésében. Reméljük, hogy a jövőben tovább bővíthetjük a szolgáltatást egy kardiológiai és sebészeti osztállyal. Megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni ebből a három évből, de a finanszírozások elnyerésének, a projektek kivitelezésének a gyorsasága nem csupán tőlünk függött. Néhány tervvel kicsit lassabban haladtunk, de úgy gondolom, hogy így is látványos eredményeket értünk el” – zárta a polgármester.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek