n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Végre: autópályán utazhatunk Kolozsvártól Marosvásárhelyig

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Ünnepélyes formaságok nélkül csütörtökön 15 órakor megnyitották a Maroskece és Aranyosgyéres közötti 16 kilométeres sztrádaszakaszt, így immár Kolozsvár (illetve Gyalu), és Marosvásárhely között autópályán lehet közlekedni. A kivitelező több mint fél évvel a határidő előtt végzett a munkálatokkal. Az észak-erdélyi autópálya immár összesen 133 kilométer hosszan használható a Kolozs megyei Magyarnádas és Marosvásárhely között.


A Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 km-es szakasz megépítéséről szóló szerződést 2022. október 26-án írták alá, ugyanazon év november 21-én kezdődtek el a munkálatok, a kivitelezési határidő pedig 2024 augusztusa volt. Ehhez képest már idén november végén majdhogynem átadható állapotban volt az autópályaszakasz, csak a biztonsági kerítések és az útfestés hiányzott.

Szeptember közepén átadták a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közti szakaszát is. Ezzel a 13,5 kilométeres sztrádaszakasszal 1004 kilométerre nőtt a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak teljes hossza. A Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közti autópályának azonban egyelőre sok haszna nincs, mert nem csatlakozik egyéb, korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz.

Az A3-as autópálya két másik szakasza esetében is egyelőre csak az aktatologatás zajlik: a Bihar és Bisztraterebes közötti szakasz kivitelezésének ügye még messze van a szerzősés aláírásától is, folyamatos fellebbezések, illetve szerződésbontások nehezítik az előrehaladást. Ugyanakkor a Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres sztrádaszakasz építésének a szerződését egy román céggel már aláírta a CNAIR, de hogy mikor autózhatunk mondjuk a kincses várostól Váradig autópályán, a legbátrabb jövendőmondók sem tudnák megmondani.

Ugyanakkor ha elkészül az A1-es autópálya Marzsina és Holgya közötti szakasza is, Szászsebesi kitérővel végig autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhelytől Nagylakig.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy megalapozatlannak találta a Bukaresti Táblabíróság az észak-erdélyi autópálya két völgyhídjára kiírt tender elleni óvást. A keresetet a török Ictas nyújtotta be, azt követően, hogy az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította a kifogásait. Ez azt jelenti, hogy folytatódhat a közbeszerzési eljárás, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) azonban egyelőre nem közölte az ajánlatok benyújtásának új határidejét. Az Ictas arra hivatkozva nyújtott be óvást, hogy a tenderhez mellékelt műszaki dokumentáció fölöttébb hiányos.

A szóban forgó közbeszerzési eljárás tárgya két viadukt megépítése Kolozs megyében, az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakaszán. Ezt a tendert ki sem kellett volna írni, ha a CNAIR tisztességes földtani tanulmányt készíttetett volna, mielőtt kiírta volna a versenytárgyalást a sztrádaszakasz megépítésére. Mivel a szaktanulmány felületes volt, csak a munkálatok megkezdése után derült ki, hogy egyes helyeken, a földcsuszamlások miatt lehetetlen megépíteni az utat az eredeti tervek szerint.

Ezt követően született meg a döntés, hogy Magyarnádas és Pusztatopa területén egy viaduktot építsenek. Ez annyira megnövelte volna az első tenderben meghatározott költségvetést, hogy a CNAIR kénytelen volt a két viaduktot leválasztani a beruházásról, s úgy közbeszerzési eljárást kiírni.

Egy másik, az A8-as autópálya ügyében is meggyűlt a baja CNAIR-nak. Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács ugyanis december derekán jóváhagyta a Strabagnak az A8-as autópálya első szakaszára kiírt tender eredménye ellen benyújtott óvását (a CNAIR november elején a török Nurol céget nyilvánította a tender győztesének). Ez azt jelentette, hogy a CNAIR idén már nem tudta megkötni a szerződést a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti sztrádaszakasz kivitelezésére, így a beruházást nem lehet az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszírozni, ahogy a szállításügyi tárca szerette volna, hacsak az Európai Bizottság nem tolja ki a december 31-ei határidőt. 

Az A8-as sztráda Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti 24,4 kilométeres szakaszán 36 hidat, viaduktot és felüljárót kell majd megépíteni. A beruházás becsült értéke áfa nélkül 2,46 milliárd lej.

A kormány 18 sztrádaszakasz megépítését és 8 vasúti pályaszakasz korszerűsítését akarja finanszírozni a PNRR keretében, ezek közül ez az egyetlen melyre nem sikerült leszerződni a kivitelezővel. Ennek ellenére több beruházás finanszírozása veszélyben van, a vasúti projektek közül még csak kettő kapta meg az építési engedélyt.

(Maszol.ro)

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

SIR DAVIDSON ALBERT. 2024.01.14 13:04:45
ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK VŠEM ZDE. JSEM ŠŤASTNÝ, ŽE JSME DOSTALI DO ROKU 2024, TAK SE CHCI RYCHLE PODĚLIT O SVÉ RANÉ SVĚDECTVÍ O TOM, JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU LETOS 2024. ŽÁDAL JSEM O PŮJČKU 90,000 URO A BYLA MI POSKYTNUT VÝŠE IAPPLI. TO OD MR. DAVIDSON PŮJČKOVÁ FIRMA PO CELÉM SVĚTĚ. VÍM, O ČEM MLUVÍM, A VÍM, CO JSEM PROŠLA, POKUD POTŘEBUJETE PŮJČKU NA JAKÝKOLI PROJEKT A CHCETE INVESTOVAT, MŮŽETE KONTAKTOVAT PANA DAVIDSONA ALBERTA NA E-MAILU: {davidsonalbertloan@gmail.com}
Albertina 2024.01.04 04:18:53
2024. ODOBREN ZAJAM ZA BILO KOJU EUROPSKU ZEMLJU
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. SRETAN SAM ŠTO SMO DOŽIVILI DO 2024. PA ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM DOBIO ZAJAM OD 20,000 EURA OVE 2024. GODINE. PRIJAVIO SAM SE ZA ZAJAM I DAVIDSON LOAN FIRM WORLD WIDE MI JE ODOBRIO ZAJAM. ZNAM O ČEMU GOVORIM I ZNAM KROZ ŠTO SAM PROŠAO, AKO VAM TREBA ZAJAM ZA BILO KAKAV PROJEKT I ŽELITE INVESTIRATI, MOŽETE KONTAKTIRATI G. DAVIDSON ALBERTA PUTEM E-MAILA: {davidsonalbertloan@gmail.com} WHATSAPP: {+4917645027555}


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek