rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Nagybányai Tájképfestő Tábor 2021 évi tevékenységéről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Nagybányai Festőiskola a magyar képzőművészet egyik legnagyobb teljesítménye, amely hosszú ideig döntő módon befolyásolta a modern magyar képzőművészet alakulását, majd befolyása csökkenésével fokozatosan feledésbe merült.


A történelmi viharokkal dacolva többször került egzisztenciális és szellemi válságba, ám mindig akadt néhány olyan elhivatott képzőművész, aki, mint a főnixmadár a hamvaiból felélesztve újrateremtette, átmentette. Ilyen festőművész Véső Ágoston, aki 25 évvel ezelőtt újjáélesztette az alkotótábort megalakulásának századik évfordulója alkalmából. 2021-ban, 90 évesen újra megtenné, de a valóság- világjárvány formájában – ezt nem tette lehetővé.

Az egyesületi tagok régóta dédelgetett vágya a konkrét épülethez köthető működés, legyen az alkotótábor, oktatás, konferenciák rendezése és állandó vagy időszaki kiállítások felállítása, sok próbálkozás, ígéret dacára mai napig nem teljesült. Azonban Véső Ágoston nem adta fel, tovább fáradozott, kulturális egyesületeknél, egyházaknál kopogott ajtókon, tárgyalt, alkudozott, kopogott ajtókon, először 2020-ban a Koltói kastély tetőterében kapott helyet a 25 évnyi alkotó tábor eredményeként összegyűlt mintegy 500 festmény egy része, aztán 2021-ben sikerült a Római katolikus plébánia tulajdonában levő közösségi tér-vendéglő, Don Bosco termében berendezni egy kiállító teret.

Régi elképzelés vált valóra: kulturális-kulináris élvezetek egy helyen. Egy évszázaddal ezelőtt irodalmi kávéházak nyíltak a nagyvárosokban, Nagybányán azonban akkor is galéria-cukrászdák lettek sikeresek, hiszen a Nagybánya a festők városa volt. Most újra gondolva, korunknak megfelelően hangolva, a nagybányai lakosok újra élhetik az egykori élményt: a ligetben sétálva, betérhetnek egy olyan kávézó- kerthelység – közösségi térbe, Philia Oázis étterembe, ahol igényes képzőművészeti alkotások egészen más hangulatba varázsolják a vendéget.

A kiállító terem kialakításához szükséges eszközöket a Bethlen Gábor Alap ZRT jóvoltából tudtuk beszerezni.


VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek