no
2024. május 03., péntek Tímea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

123 kilométeres élőlánccal tüntettek Baszkföld függetlenségéért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak.


A spanyolországi baszkföldön mintegy százezer ember 123 kilométeres élőláncot alkotott vasárnap azért, hogy jogot kapjon a népszavazásra a tartomány függetlenségéről.

A lánc Durango várostól Pamplonáig, Navarra tartomány fővárosáig húzódott. Az emberek piros-fehér-zöld színű baszk zászlókba öltöztek. A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak.

A Baszkföldnek saját nyelve és kultúrája van. Jelentős fokú autonómiát élvez Spanyolországon belül, külön parlamenttel és kormánnyal rendelkezik.

Az ETA szeparatista csoport a múlt század ötvenes évei végétől fegyveres harcot vívott a függetlenségéért, de végül elvesztette a tömegek támogatását, és 2011-ben bejelentette, hogy feladja a küzdelmet.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt az elmúlt években demokratikus függetlenségi mozgalom kapott erőre a Baszkföldön. A baszk parlamenti képviselők egy csoportja május 29-én szimbolikus önrendelkezési nyilatkozatot tett, nagyobb hatalmat követelve a tartománynak.

MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek