k rmdsz
2024. május 06., hétfő Ivett napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

158 éve született Hollósy Simon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ez alkalomból a magyarörmény származású festõre emlékezett koszorúzással és meglepetést szerzõ mûsorával a budapesti XII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat a festõmûvészrõl elnevezett utcában. A megemlékezés színvonalát jelentõsen emelték a meghívott vendégek, valamint a koszorúzást követõ program szereplõi.


Az önkormányzat zsúfolásig megtelt termében elsõként a tiszteletbeli vendég, Kolláthné Hollósy Rita, a programon feltárta, hogy a festõmûvészhez rokoni szálakkal kötõdik, s fényképekkel színesítette mondanivalóját.

„Hollósy Simon Nagypapám (Hollósy Károly, 1876-1920) unokatestvére volt. Ezt, mint tényt tudom, de sajnos családi legendákat nem tudok mesélni, mivel Édesapám (Hollósy Károly Antal, 1919-2007), aki ötödik gyermekként született, egy éves volt, amikor az édesapja váratlanul a vasúthoz vezetõ úton összeesett, mire megtalálták, már nem lehetett rajta segíteni. Nagymamám gyermekeivel, három leánnyal és két fiúval özvegyen maradt. Igen büszke és erõs asszony lévén egyedül nevelte fel gyermekeit, néhai férje családjával a távolság miatt nem tartotta a kapcsolatot, özvegyen élte az életét.

Én viszonylag késõn, 1953-ban születtem, mire a család története, eredete elkezdett érdekelni, már nem volt kitõl kérdezni. Gyermekkoromban otthonunkat viszont a festõ emlékére a «Tengeri hántás» címû festménynek reprodukciója díszítette.

Az örmény gyökerek is csak úgy maradtak meg bennem, hogy édesanyám és családja gyakran «örményezte» édesapámat, utalva jellemére és tulajdonságaira, természetesen ez pozitívan értendõ.

A meghívás megtisztelõ és izgalmas. Nézve Hollósy Simon fotóit, döbbenetes a hasonlóság közte és Édesapám között, a dús szemöldök, a tekintete, a hullámos, sötét haja, a csapott váll...”

Dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület és a 11. kerületi Örmény Önkormányzat elnöke számtalan kérdést tett fel a nagy meglepetést keltõ vendégnek, hiszen korábban õ is keresett Hollósy-leszármazottakat - eredménytelenül. Ez az álma most vált valóra.

Dr. Marian Felix

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Oszinte és megbízható hitel 24 órán belül. Komoly 300.000-5.000.000 ft nem banki hitel ahol nem kell garanciát vállalni ingatlanra. (...)

Oszinte és megbízható hitel 24 órán belül. Komoly 300.000-5.000.000 ft nem banki hitel ahol nem kell garanciát vállalni ingatlanra. (...)

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek