k rmdsz
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

670 éves Nagybánya első eredetiben megmaradt kiváltságlevele

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybánya eredetiben megmaradt első kiváltséglevele 1347. szeptember 20. keltezett oklevele: I. Nagy Lajos magyar király megújítja és megerősíti Nagybánya elégett kiváltságlevelét, megszabja határait, jogokat és kiváltságokat ad a bányászat terén. Nagybánya szabad királyi városok közé sorolják.


Első írásos emlékeink a XIV. századból valók: 1327-ből Károly Róbert csonkán ránkmaradt szabadságjogokat meghatározó kiváltságlevele említi először Zazarbányát, mely később Nagybányával egyesül. Két évvel későbbi az 1329-ben (május 29-én) a Károly Róbert kancelláriájában kiállított másik oklevél, mely először említi Nagybányát civitas Rivuli Dominarum-nak (Asszonypataka) néven. Ez a kiváltásglevél megengedi, hogy Nagybánya és Felsőbánya, melyeknek akkoriban közös közigazgatása volt, a két város közötti erdőterületet kitermelje.

Nagybánya eredetiben megmaradt első kiváltságlevele Nagy Lajos király 1327. szeptember 20-án keltezett oklevele. Mivel az összes megszerzett jogot tartalmazó korábbi kiváltásglevél nem őrződött meg, a város vezetése kérte ezek megújítását. 

Az okmányba foglaltak értelmében Nagybánya lakossága szabadon választhatott bírót, esküdteket és papot, a városnak bírtoklási joga volt "minden ügyben, nagyokban és kicsikben egyaránt", az oklevél tartalmazza bizonyos termékekre vonakozó vámkedvezményes kereskedés, valamint a vásártartás jogát, évenként egyszer tarthattak 15 napig tar vásárt, valamint azt a jogot, hogy egy megerősített védelmi rendszert építsenek (földvárat és palánkot). Ugyanez a kiváltséglevél kijelöli a város tulajdonjogát képező terület határát három mérföldes körzetben minden királyi föld és erdő felett, kivételt képeznek a korábban alapított falvak illetve a kivételt képeznek a nemesek földje, erdeje és bírtoka. Nagy Lajos kiváltságlevele a szabad királyi város bányászatának fejlődését igyekszik biztosítani, ez a dokumentum említi először a a környékbeli bányászatot. Egy sor intézkedést tartalmaz a városban folyatott tevékenységekre vonatkozóan, mint például a bányászoknak azt a jogát, hogy bányabírót válaszanak, aki itélkezhetett a bányászatkoz kapcsolodó összes vádban egyebek mellett.

Amint ezekből az iratokból, valamint a későbbiekből kiderül, a vársonak jól szervezett vezetése volt. A középkorban, más erdélyi városokoz hasonlóan, Nagybányát magisztrátus vezeti. A közigazgatásban résztvettek jómódú városlakók sorából évente megválasztott esküdtek is. Közülük választották meg a birót, aki ezt a tisztséget több, egymást követő évben is betölthette. A magisztrátus megtárgyalta a közsösség gondjait és döntött azok megoldásáról, a határozatokat hivatalos iratokban rögzítették, melyeket kézjegyűkkel és pecsétekkel erősítettek meg. 

A fent említett kiváltságokat a későbbi századok folyamán több uralkodó is biztosítja. Mindezek mellett a  XV. század elején Zsigmond pénzverdét létesít, és megengedi, hogy a várost ezennel fallal vegyék körül.

A város a Hunyadiak idején éli fénykorát. Hunyadi János, Nagybánya birtokosa kastélyt építtet a piactéren felesége, Szilágyi Erzsébet számára – az Erzsébet-ház ma is a tér legrégibb épülete. Mátyás király alatt a korabeli magyar királyság aranytermelésének közel kétharmadát a környékbeli bányákból termelik ki, pénzverdénkhez Mátyás Olaszországból hozatott szakembereket.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a mai napon a városban semmilyen esemény vagy a jelenlegi városveztés nem emlékezett meg erre a napra. Reményünket fejezzük ki, hogy ezentúl nagyobb odafigyelést érdemelnek ki az ehhez hasonló emléknapok, évfordulók. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek