rmdsz header
2024. május 15., szerda Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A görög pénzügyminiszter lemondhat, de drachmát nem lehetne nyomni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jánisz Varufakisz lemond hivataláról, ha a hét végi népszavazáson az igen szavazatok kerekednek felül. A görög pénzügyminiszter mindezt a Bloomberg TV-nek adott interjúban jelentette be.


Az sem titok, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is – az általa kezdeményezett hétvégi referendumon – a nem szavazatokat támogatja. Szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az „döntő lépés lesz egy jobb megállapodás” felé vezető úton. 

Az igenek és nemek szinte fej fej mellett

A legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek az „igen” szavazat hívei, azaz a hitelezőkkel való megállapodás támogatói Görögországban a vasárnapra kitűzött referendum előtt. 

Az Elefterosz Tiposz című konzervatív újság megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból  az tűnt ki, hogy a megkérdezettek 47,1  százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont  azok elfogadása ellen van.

A népszavazáson meglehetősen bonyolultan megfogalmazott kérdést tesznek fel a szavazópolgároknak, mely így hangzik: „El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?” A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe.

A szavazóknak „Nem” és „Igen” között kell választaniuk. A két lehetőség közül a „Nem” válasz szerepel az első helyen.

Kidobták a drachmát nyomtató gépeket

A görög pénzügyminiszter csütörtökön az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól.

„Nincs kapacitásunk rá, hogy drachmát nyomtassunk. 2000-ben, egy évvel azelőtt, hogy Görögország belépett az euróövezetbe, úgy döntöttünk, megszabadulunk a pénznyomtató gépektől” - mondta Varufakisz

„Minden áron bent szeretnénk maradni az eurózónában” - szögezte le a görög pénzügyminiszter. „A(z európai) monetáris unió visszafordíthatatlan” - tette hozzá.

„Ismeretlen területre tévedhetünk”

„Ha az igen győz, a tárgyalások nagyon könnyen megkezdődhetnek. Ha a nem, akkor ismeretlen területre tévedünk. A görögnek kell válaszolniuk” - mondta Francois Hollande francia államfő csütörtökön.

Emlékeztetett, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek abban állapodtak meg: meg kell várni a népszavazást, hogy levonják a következtetéseket.

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek