no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A katolikus iskola beindítása kapcsán vették őrizetbe a Maros megyei főtanfelügyelőt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek a Maros megyei főtanfelügyelőt. Ştefan Someşan ellen több ügyben is vizsgálat zajlik: egyik a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatos – közölte ügyészségi forrásokra hivatkozva az Agerpres.


A hírügynökség azt írja: a főtanfelügyelő feltételezhetően hamis dokumentumokkal hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan létrehozott gimnázium osztálytermeket vegyen el az Unirea Főgimnáziumtól.

A DNA marosvásárhelyi területi irodája már 2015-ben vizsgálta, hogy az állam jogszerűen szolgáltatta-e vissza a római katolikus egyháznak azt az iskolaépületet, amelyben az egyik legrangosabb marosvásárhelyi iskola működik. Az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă feljelentése alapján indította a nyomozást. A gyanú szerint az épületet - melyben az Unirea román és magyar nyelvű főgimnázium és a Római Katolikus Líceum működik - úgy szolgáltatták vissza a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, hogy az soha nem volt az érsekség tulajdonában.

Az épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak. Marosvásárhely polgármestere megtámadta a határozatot, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges döntést. Az iskolaépületet 1903 és 1905 között, a mellette álló diákotthont 1908-ban építtette az egyház, és az 1948-as államosításig a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium működött bennük.

Marosvásárhelyen 2004-ben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a katolikus oktatás. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a Római Katolikus Líceum létrehozásához. Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg.

Az Agerpres szerint a főtanfelügyelőt azzal is gyanúsítják, hogy jogosulatlan jutott különböző javakhoz a címzetes pedagógusi és az igazgatói versenyvizsgák szervezése kapcsán, az ügyben a megyei tanfelügyelőség más alkalmazottai is érintettek.


maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek