no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A teljes elszigetelődés szélén a görögök

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Bizottság visszadobta a legújabb görög reformterveket. A miniszterelnöküket nem fogadja Jean-Claude Juncker, ráadásul talán Merkellel és Hollande-dal sem találkozhat.


Brüsszelben elutasították a görögök gazdasági reformlistáját, amiért cserébe végre hozzáférhetnének az uniós mentőcsomagjukból befagyasztott 7,2 milliárd euróhoz. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos közölte a görögök küldöttségével, hogy „a legutóbbi javaslataik nem tükrözik a tárgyalások állását”, legalábbis ezt állította a Bizottság szóvivője. Margaritisz Szkínász szerint a labda Athén térfelén pattog.

Fogyóban a türelem

Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke berágott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökre, mert nem küldték meg a beígért reformterveket határidőre. Úgy nézett ki, hogy a június 10-i, latin-amerikai és karibi országokkal közös csúcstalálkozó margóján majd tisztázhatják a vitás kérdéseket. Csakhogy Margaritisz Szkínász elmondta, hogy „semmi sincs az elnök napirendjében” a csúcstalálkozón kívül aznapra, mivel nem teljesültek ehhez a feltételek.

Abban is van bizonytalanság, hogy Alekszisz Ciprasz a terveknek megfelelően tart-e megbeszélést Angela Merkel német kancellárral és Fracois Hollande francia elnökkel. „Ha nincs haladás, nincs találkozó” - idézett egy névtelen uniós tisztviselőt az Euractiv, aki szerint a két ország egyelőre nem látja ennek értelmét.

Másoknál is kezd elszakadni a cérna. Néhány tagállamnak „fogyóban a türelme”, figyelmeztetett Alexander Stubb finn pénzügyminiszter. Az országban nemrég alakult új kormány, amelybe bekerült a „Finnek” nevű, mentőcsomagokat ellenző, populista párt is.

Eközben persze Alekszisz Ciprasz sem engedhet sokat a választási ígéreteiből, hogy lazítanak a mentőcsomagokért cserébe elvárt szigorú intézkedéseken. Főleg a nyugdíj- és az áfarendszer, valamint az elvárt költségvetési többlet körül megy a vita.

Messze még a görög dráma vége

Ahogy arra Angela Merkel is rámutatott: vészesen fogy az idő. A csúszás miatt egyre nagyobb a valószínűsége, hogy február után újra meg kell hosszabbítani a mostani, június végén lejáró mentőcsomagot, amikor egyébként a görög kormánynak 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalap felé. (Addig is csak egy zambiai példa alapján ússzák meg a fizetést.) Ebben a hónapban június 18-án találkoznak utoljára az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik hivatalosan dönthetnek az ügyben.

Ugyanakkor Athén még ezzel a megegyezéssel sem lenne hosszú távon kint a vízből, mert a piacokról továbbra sem tudja finanszírozni magát, azaz újabb mentőcsomagra lesz szüksége.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek