rmdsz header
2024. május 20., hétfő Bernát, Felícia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

ActiveWatch: erősödött a sajtóra nehezedő politikai nyomás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tavalyi év során tovább erősödött a sajtóra nehezedő politikai nyomás, a média egy jelentős részét pedig a tulajdonosok saját politikai és gazdasági érdekeik kiszolgálására, vagy az igazságszolgáltatás befolyásolására használják - állapította meg a 2013-as évről szóló, hétfőn közzétett jelentésében a bukaresti székhelyű ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség.


A közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő civil szervezet úgy értékelte: a román sajtó egyre gyakrabban érdekcsoportok szócsöveként működik ahelyett, hogy tájékoztatási szerepét ellátná, és sok esetben a bírák, ügyészek vagy a médiahatóság is lejáratási kampányok célpontjává váltak. A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából közzétett, csaknem száz oldalas jelentés szerint a  hatóságok erőszakkal próbálták korlátozni a palagáz-kitermelés és a verespataki bányanyitás elleni tüntetések résztvevőinek véleménynyilvánítási szabadságát, a román közszolgálati rádió pedig alkalmazottainak szólásszabadságát sértő belső szabályzatot fogadott el. Gazdasági helyzete miatt a sajtó kiszolgáltatottá vált a nagy hirdetőkkel szemben, s így a közérdek és a szerkesztőségi szabadság gyakran a megrendelők érdekeinek esik áldozatul - állítja a civil szervezet. A jelentés szerint erre a legjellemzőbb bizonyíték az az "agresszív kampány", amelyet a ciános aranybányászat engedélyezése érdekében folytat a verespataki beruházó a médiában. 

Éves összegzésében az ActiveWatch felidézte azoknak a szatmárnémeti magyar diákoknak a meghurcolását is, akik hangoskodással és színes papírlapokból rögtönzött piros-fehér-zöld zászló kitűzésével zavarták meg a román fejedelemségek (Moldva és Havasalföld) egyesülésének évfordulós ünnepségét. Az ActiveWatch úgy vélte: a nem román zászló kitűzése a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába tartozik, ugyanúgy, mint az a hasonló eset, amikor egy székelyföldi román diáklány tavaly román nemzeti színű hajpántot viselt a magyar nemzeti ünnepen. Akkor az Országos Diszkriminációellenes Tanács azért rótt ki 400 lejes bírságot az osztályfőnökre, mert az "hatalmával visszaélve" eltávolította a hajpántot. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS HITELEK SÜRGŐS HITELEK Szia Mr./Mrs. Gyors kölcsön 5.000 €-ról 10.000.000 €-ra 48 óra alatt (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek