rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Áder „a haza minden előtt” fundamentumáról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„A haza minden előtt” fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát – jelentette ki Áder János magyar köztársasági elnök csütörtökön Budapesten az Országház előtt az augusztus 20-i ünnepségen.


Ezt megelőzően a szokásos forgatókönyv szerint, a Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogó felvonása után honvédtisztjelöltek tették le katonai esküjüket. Az érdeklődőket katonai bemutatókkal és zenével várták a Kossuth térre.

Áder János beszédében elmondta: biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára, és kiemelte, „világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára”.

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók – mutatott rá Áder János.

Az államfő példaadónak nevezte Szent István és az őt követő királyaink azon célját, hogy biztonságos és időtálló államot teremtsenek a magyarságnak. A magyarok nemzedékei pedig mindig megtalálták a módját ezen örökség megújítására, küzdelmeire pedig csak a maga erejére számíthatott – fűzte hozzá.

Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.

Kitért az illegális bevándorlás problémájára is. „Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!” – szögezte le, hozzátéve: lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is – fejtette ki a miniszter, kiemelve ugyanakkor: azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák „csalárd ígéretekkel” indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem – tette hozzá.

A nap folyamán később Áder János átadta a Magyar Szent István-rendet Polgár Judit sakkozónak és Eötvös Péter zeneszerzőnek csütörtökön, a nemzeti ünnepen.

Áder János a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hogy pályájukon mindketten közösség- és nemzetformáló erővel bírtak, tudásukat továbbadták, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak és ezzel Magyarországnak dicsőséget szereztek.

Az ünnep előestéjén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a szlovéniai Lendván arról beszélt: a magyarság, amely ma nemzeti ünnepét üli, legbelül hordozza és keresi az összetartozást.

 „Az anyaországi magyarságnak önmaga megfogalmazásához éppúgy szüksége van a külhonban élő muravidéki magyarokra, mint ahogy az önök körében is bizonyára fontos a csonka hazában élők sorsa” – jelentette ki a politikus.

Hozzátette: „Utakat építünk egymáshoz, mert tudjuk, ha igazán egymásra lelünk, magyarként önmagunkra is rátalálunk”. A magyarság a muravidéki Domonkosfától az erdélyi Csíkszentdomokosig ma is él és egységes nemzetet alkot – mutatott rá az államtitkár, hozzáfűzve: „Mindez azon az erős fundamentumon alapszik, amelyet István király erkölcsi mérceként Kárpát-medencei országa és magyar népe elé emelt: a kitartó hit, a mindig megbocsátani tudás, a tökéletességre törekvés kultúrája, továbbá a keresztényi szeretet.”

A nemzeti ünnep alkalmából szervezett csütörtöki központi programok között egyébként idén is volt parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenet, Szent Jobb-körmenet egészíti ki az ünnepi programokat, amelyeket tűzijáték zár a fővárosban.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek