rmdsz 1
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Antal Árpád: sem engem, sem munkatársaimat nem vádolták korrupcióval

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tegnapi nap kronológiájáról számolt be, és a DNA közleményére reagált, illetve üzent a sepsiszentgyörgyi embereknek és munkatársainak ma délutáni sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.


Antal ellen az Európai Fejlesztési Bank által finanszírozott beruházás miatt indult eljárás, tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály bukaresti ügyészei házkutatást tartottak a polgármesteri hivatalban és Antal Árpád magánlakásán. 

Antal a Transindexnek elmondta, úgy ítéli meg, civilizáltan folyt a házkutatás, az irodájában is jelenlétében kutattak az ügyészek. Az autójából egy konferencia-mappát vittek el, ami egy múlt heti bukaresti, egy minisztérium által szervezett és a kormánynál tartott munkamegbeszélés anyagát tartalmazta, illetve egy adathordozót is, amin több mint valószínű, hogy családi fotók vannak. 

Az irodájából hivatali iratokat vittek el, illetve a számítógépét. Ezt követően Bukarestbe ment, ahol kihallgatták, a procedúra éjjel 1 órakor ért véget, ekkor közölték vele, hogy hazamehet, így hajnali 4 órakor érkezett haza, Sepsiszentgyörgyre. 

A DNA közleményére reagálva hangsúlyozta, hogy sem ellene, sem munkatársai ellen nem fogalmaztak meg korrupciós vádat. Az eljárás egy szerződésre vonatkozik, amit az Európai Fejlesztési Bankkal kötöttek, és amely kapcsán a Számvevőszék két évvel ezelőtt fogalmazta meg kifogásait. A vád szerint a rendelkezésre álló összeget nem rendeltetésszerűen használták fel. 

"Ez nem igaz, és ezt be fogjuk tudni bizonyítani. Ha az Európai Fejlesztési Bank, aki a pénzt adja, és aki monitorizálta ezt a szerződést, azt állítja, hogy minden rendeltetésszerűen van felhasználva, akkor furcsának tartom azt, hogy valaki más azt mondja, hogy valami nincs rendben. Egy újszerű szerződésről van szó, ez igaz, mi voltunk az elsők, akik egy ilyen szerződést kötöttünk Romániában. 

Úgy érzem, hogy vannak olyan félreértések, amelyeket viszonylag könnyen el lehet magyarázni. Például azt, hogy a Romániában használatos ellenmérnöki tevékenység szakkifejezés helyett Nyugat-Európában konzultáns tevékenység kifejezést használnak, de hatáskör szempontjából majdnem azonos a két tevékenység. Ebbe belekötöttek, és azt mondták, hogy nem lehetséges, hogy a konzultáns biztosítsa az ellenmérnöki tevékenységet. De ez másképp nem lehetséges, mert ez így működik a nagy európai uniós projektek esetében is" - mondta Antal Árpád. 

"Köszönöm a lakosságnak, a sepsiszentgyörgyi és nemcsak sepsiszentgyörgyi embereknek a támogatást, amit éreztem az elmúlt másfél nap alatt. Köszönöm azoknak, akik imádkoztak értem, akik aggódtak és támogató üzeneteket fogalmaztak meg. Bármi történne, bárhogyan alakul ez az ügy és az én életem, a szentgyörgyi, székelyföldi, erdélyi emberek számíthatnak rám. Üzenem munkatársaimnak, hogy tudom, ezek nagyon nehéz pillanatok, de én bízom bennük, és abban is, hogy a munkájukat ezután is tisztességesen fogják végezni a város és a lakosság érdekében. Dolgozni kell tovább, az élet nem állhat meg. Ne bizonytalanodjanak el, hiszen ezekben a hetekben, hónapokban még nagyobb szükség van rájuk és pozitív hozzáállásukra ahhoz, hogy a sepsiszentgyörgyi emberek problémáit meg lehessen oldani" - mondta a polgármester. 

Arról, hogy bírósági felügyelet alá helyezték, elmondta, ez arról szól, hogy 60 napig nem gyakorolhatja polgármesteri tisztségét. "Nem indokolták meg, hogy miért helyeznek bírósági felügyelet alá, de ezt nem is szokták. A cél, hogy az ügy kivizsgálása alatt ne tudjam felvenni a kapcsolatot bizonyos emberekkel, hogy ne tudjam befolyásolni őket. Tehát ez egy procedurális tiltás" - mondta. 

A bírósági felügyelet során 60 napig nem gyakorolhatja a tisztségét, nem hagyhatja el engedély nélkül az országot, nem találkozhat a munkatársaival, illetve az Európai Fejlesztési Bank és a szerződésben érintett cégek képviselőivel. 

"Emiatt én holnaptól fizetés nélküli szabadságot veszek ki, mert az nem működik, hogy nem dolgozhatom, de közben fizetést kapok" - mondta a polgármester. 

Arra a DNA közleménye szerint megfogalmazott vádra, miszerint fél millió eurós kárt okozott a költségvetésnek az, hogy 4 millió eurót nem rendeltetésszerűen használtak fel a pályázat alatt, Antal úgy reagált: nem igaz, hogy másra költötték volna a pénzt, mint amire lehetett volna költeni. "12 millió lehívható euróból kevesebb, mint 6 milliót hívtunk le, és teljesen rendeltetésszerűen arra költöttük, amire leszerződtük. Ebben a 6 millió euróban van a konzultáns szerződés is, ami egy 200 ezer euró körüli összeg, ebből fedeztük az ellenmérnöki tevékenységet, mert enélkül semmiféle beruházást nem lehet végezni. Tehát semmiféle károkozás nincs, ez biztos, hogy ki fog derülni a következőkben" - mondta. 

Transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek