rmdsz header
2024. május 20., hétfő Bernát, Felícia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Átnyújtották az idei Teleki-emlékplaketteket

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Teleki Magyar Ház Kuratóriuma 2014. április 30-i ülésén döntött közösségünk azon tagjairól, akiknek a nagybányai magyarság és a Teleki Magyar Ház érdekében végzett munkáját, tevékenységét idén Teleki-emlékplakettel kívánja elismerni. A tiszteletadásra a Teleki Napok záróünnepségén, az újvárosi református gyülekezet templomában került sor.


Idei díjazottaink közül a Teleki-emlékplakett aranyfokozatával – Dinyés László budapesti szobrászmûvész alkotásával – emlékeztünk néhai Kádár Miklós református lelkészre, az óvárosi református gyülekezet egykori lelkipásztorára: évtizedes gyülekezetszervezõ munkásságáért és elkötelezettségéért, amellyel mint gyülekezete vezetõje, kitûnõ felkészültségû igehírdetõje és a Teleki Magyar Ház kurátora egy évtizeden át segítette-támogatta a bányavidéki és nagybányai szórvány otthonát, az intézmény megalakulását, mûködését.

Az elismerést Márton Jenõ, a gyülekezet fõgondnoka vette át, mint a család megbízottja és a lelkipásztor egykori munkatársa.

Ugyancsak a Teleki Emlékplakett arany fokozatát nyújtottuk át jelképesen a 30 esztendõs nagybányai Gesztenyefa Együttesnek (a zenekar tagjai sajnos nem tudtak eljönni az eseményre). Akkor alakultak, amikor a hetvenes években kibontakozó táncházmozgalom megszületett, hatalmas szerepük volt abban, hogy Nagybánya még a ’90-es évek elején is a tácházmozgalom egyik legfontosabb helyszíne volt, ahol szinte a rendszerváltás pillanatáig rendszeresen tartottak táncházakat – s ahol ma is élő táncházról beszélhetünk.

Végül a Teleki-emlékplakett ezüstfokozatát – Bertoti Péter bronz dombormûvét Nagy-Jenei Zoltán, a Németh László Líceum történelemtanára vehette át, akinek az ifjúság körében végzett közösségépítő és kiváló pedagógiai munkásságára szeretnénk ilymódon is felhívni a figyelmet, nem utolsósorban tekintettel az idei a Schönherr Gyula emlékévre és az általa alapított Turul-Sas Lovagrend létrehozásának 20. évfordulójára.

Gratulálunk mindannyiuknak!

(Teleki Magyar Ház)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS HITELEK SÜRGŐS HITELEK Szia Mr./Mrs. Gyors kölcsön 5.000 €-ról 10.000.000 €-ra 48 óra alatt (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek