rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az SZNT megtartja a székely szabadság napi rendezvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nyolc nappal március 10-e, a székely szabadság napja előtt tartott sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy a polgármesteri hivatalba egy évvel korábban letett előzetes bejelentésnek megfelelően megtartják a székely szabadság napi rendezvényt.


Az esemény 16 órakor kezdődik a Székely vértanúk emlékművénél, ezt követően végigvonulnak a Székely Mártírok útjától a December 22. utcán, a Forradalom utcán, a Rózsák terén, majd a prefektúra előtt tüntetésre és egy kiáltvány felolvasására kerül sor. 19 órakor ér véget a rendezvény. A tavalyitól eltérően, az idei rendezvény előzetes bejelentését követő 48 órán belül nem történt sem a rendezvénynek, sem a rendezvény valamely részletének a polgármester általi betiltása, amelyre bizonyos feltételek teljesítése esetén a törvény lehetőséget ad – például, hogy ugyanazon a napon, ugyanarra az időpontra más rendezvény már be van jelentve – tehát nincs semmiféle törvényes akadálya, hogy ezt a rendezvényt megtartsuk – mondta az SZNT elnöke.

Kiegészítő információként mondta el, hogy arra a bírósági keresetre, amit a tavaly tettek le ebben az ügyben, mivel a polgármesteri hivatal az előzetes bejelentésükre megkerülő, halogató választ adott, 2016. január 8-án meghozott ítéletében a Maros Megyei Törvényszék tiszta helyzetet teremtett. „A tényállás világosan jelzi, hogy a törvényeknek megfelelően jártunk el. Fontos volt számunkra nemcsak a kedvező ítélet, de maga a tényállás rögzítése is, hogy bármilyen utólagos vita adódik, hivatkozási alapunk legyen a 16/2016. számú ítélet, amely kötelezte a polgármesteri hivatalt és Marosvásárhely városát, hogy az előzetes bejelentésnek megfelelően vegye tudomásul, láttamozza a rendezvényt.”

Elmondta, hogy az ítéletet február 10-én közölték ki a felperessel, és ötnapos késéssel a polgármesteri hivatallal. A polgármesteri hivatal február 29-én, hétfőn fellebbezést tett le. „Gyakorlatilag, figyelembe véve azt, hogy ahhoz, hogy a tárgyalás időpontját kitűzzék, előzetesen ki kell közölni velünk az ő válaszukat, és nekünk 10 napunk van a válaszra, nyilvánvaló, nem kerül sor a polgármesteri hivatal fellebbezésére március 10-e előtt.” 

Véleménye szerint az utolsó percben letett fellebbezéssel a polgármesteri hivatal el akarta kerülni még a lehetőségét is annak, hogy egy második ítéletet is elveszítsenek. Választási évben ezt mindenképpen el akarták kerülni. „Március 10. után okafogyottá válik a további tárgyalás. Március 10-e után nem lehet arról tárgyalni, hogy mi legyen és hogyan legyen egy olyan napon valami, ami már eltelt” – vonta le a következtetést Izsák Balázs. 

Kincses Előd ügyvéddel egyelőre abban állapodtak meg, hogy az előzetes bejelentésnek megfelelően a rendezvényt megtartják. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jogállam intézményei jól működjenek, és az alkotmányos jogok Marosvásárhely polgárainak is biztosítva legyenek. Pontosan ezért, kérni fogjuk a törvényszék elnökétől, hogy tisztázza, hogyan történhetett meg, hogy két marosvásárhelyi intézmény ötnapos eltéréssel kapja meg ugyanazt az ítéletet.”

Hangsúlyozta: a gyülekezési törvény alapján jártak el, annak alapján fognak eljárni ezután is, ilyen szempontból irreleváns, hogy van-e jogerős ítélet vagy nincs március 10. előtt, hiszen egy alkotmányos jog, a gyülekezési jog gyakorlásához a 60/1991-es törvény felté-teleinek kell teljesülniük, és abban nem szerepel az, hogy szükség lenne jogerős ítéletre.

erdely.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek