k rmdsz
2024. április 28.,  Valéria napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Belső ellentétek a PNL-ben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiszivárgott hangfelvétel bizonyítja, hogy a régi Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) fúziója nyomán létrejött új PNL-en belül a legkevésbé sem békések a viszonyok: a két fél vezetői megpróbálják kiszorítani a másik oldalt.


A hangfelvétel egy besztercei tanácskozáson készült, amelyen „a régi PNL” vezetői vettek részt, többek között Alina Gorghiu is ott volt, aki a régi PNL részéről az új párt társelnöke a PDL által delegált Vasile Blaga mellett.

Az ülésen Teodor Atanasiu, a PNL első alelnöke, volt védelmi miniszter arról beszélt: csupán azért volt szükségük a PDL-re, hogy biztosítsák a liberális jelölt, Klaus Johannis államfővé választását, de most már nem fontosak. Rámutatott: megígérték ugyan, hogy Johannis támogatásáért cserébe a PDL által jelölt Cătălin Predoiu lesz az új PNL miniszterelnök-jelöltje, de ez nem fog megtörténni.

„Ez ugyan nem korrekt, de ha holnap te adod a miniszterelnököt, mindent megtehetsz, és minden a tied” – mondta Atanasiu. Hozzátette: a pártban a régi PNL-nek kell dominálnia, ha pedig ez a PDL-eseknek nem tetszik, távozhatnak, mivel ez nem érinti a párt 45 százalékos támogatottságát.

Atanasiu Bírálta Vasile Blagát, többek között azért is, mert az ő személye miatt kevésbé hiteles a liberális oldal megújulása. Atanasiu után Alina Gorghiu társelnök is megszólalt, kijelentve: őt az érdekli, hogy a régi PNL legyen erősebb.

A kiszivárgott információk nyomán Cezar Preda képviselő, aki még a PDL színeiben jutott mandátumhoz, visszavonulásra szólította Atanasiut, és megjegyezte: amikor ő a területi szervezetekhez látogat, arra buzdítja őket, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen harcoljanak.

A PNL elnöksége hétfőn ült össze. Az ülés előtt Atanasiu azt állította: nyilatkozatának bizonyos elemeit kiragadták a kontextusukból, egyben sajnálatát fejezte ki, ha valaki esetleg arra a következtetésre jutott, hogy pártszakadást készül előidézni. Leszögezte: a továbbiakban is támogatja a PNL minden döntését, jelenleg pedig az a döntés van érvényben, hogy a PNL miniszterelnök-jelöltje Cătălin Predoiu. Kijelentette: a fő ellenfél a PSD.

Alina Gorghiu hétfőn az ülést követően bocsánatot kért mindenkitől, aki számára kellemetlenséget okoztak a kiszivárgott nyilatkozatok, és ő is megerősítette, hogy továbbra is egységesen folytatják.

Vasile Blaga megjegyezte: nem örült a nyilatkozatnak, de olyan eseménynek tekinti, amin túl kell lépni, és tanulni kell belőle. Predoiu is azt mondta: nincs szó arról, hogy ne őt jelölnék kormányfőnek.

Az ügyet igyekezett kiaknázni Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő is, aki közösségi oldalán megjegyezte: a liberálisok előre isznak a medve bőrére, másrészt a hangfelvétel is jelzi, mit jelent a PNL és a PDL közötti lojalitás.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek