rmdsz 1
2024. május 05.,  Györgyi napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Beszámoló az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület 2015-ös eredményeiről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2015 az ezelőttieknel nagyobb kihivások elé állította Egyesületünket, a folyamatosan csökkenő létszám miatt és a Tanügyi Minisztérium megújjuló költséghatékonysági intézkedéseit végrehajtani kívánó Megyei Tanfelügyelőség jóvoltából.


Már év elején szembesültünk azzal, hogy 4 magyar óvoda illetve napközicsoportot akarnak megszüntetni Nagybányán és kezdetét vette az iskolai osztályok összevonása, mozaikosítása is. Amig az iskolák érdekeiert a Németh László Liceum es a N. Iorga igazgatónői ki tudnak állni, addig az óvoda csoportokban a rendelkezést lelkesen végrehajtani kívánó igazgatónőkkel szemben az óvónéniknek nincs esélyük, csak az Egyesület segítségére számíthatnak.

Meglátogattuk az érintett óvodák igazgatónőit, érveltünk, igérgettünk elég gyereket szeptemberre, a tanfelügyelőségnél is közbenjártunk és igéreteket próbáltunk kicsikarni, hogy türelemmel kivárjak a szeptembert es ne hajtsák végre azonnal a kemény intézkedeseket.

A szeptemberben induló előkészítő osztályokba egyenlőtlenül jelentkező gyermekek száma, újabb kihívás és próbatétel elé állított bennünket, hiszen mint független és érdekmentes fél, óvodákba mehettünk szülőértekezletekre, járhattuk Koltót, Berkeszt, probáltunk a pályázatokból es  a MAVÁSZ-tól anyagi támogatást szerezni, amivel ellensúlyozni lehet azokat az anyagi jellegű ellenvetéseket, amelyek miatt a félrebillent egyensúly létrejött. Kommunikáltunk a média segitségével mint a magyar, mint a helyi román sajtóban megjelentetve felhívásunkat. Munkánkrol a Duna Tv is mutatott be rövid filmet.

Eredményeink azt mutatják, hogy iparkodásunk nem volt hiábavaló: 2 óvodacsoportot megmentettünk és az előkészítőosztályok is beindultak, elképzeléseink szerint.

Ezekben szerepet játszottak a Communitashoz és Bethlen Gábor Alap-hoz írt, illetve sikeresen megnyert és megoldott/lebonyolított pályázataink is.

Jutalomkönyvek vásárlására kaptunk anyagi segítséget a Communitástól, és Nagybányán illetve vonzáskörében levő összesen 7 iskolában júniusban könyvjutalmakat tudtunk biztosítani minden korosztály számára.

A Főtér Fesztiválon minden magyar óvodacsoportot aktivításra biztattunk, hatalmas körjátékokat szerveztünk a Téren, ami sütizéssel és üdítővel ért véget, gyerkőceink legnagyobb megelégedésére.

Egyesületünk célja magyar elemi osztályok megtartása / vonzóbbá tétele volt, a délutáni program ingyenessé  /olcsóbbá válása által. Leghatékonyabb megoldásnak a délutáni programban résztvevők ingyenes étkeztetése bizonyult. Az Egyesület sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapítvány „A magyar közösség céljait szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programok támogatása“ programra, ezen belül a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozatos osztályai számára a délutáni programban résztvevők étkeztetésére.

A nagyobb gyerekekre is gondoltunk, amikor Pályaorientációs hétvégét szerveztünk, hiszen egyre nagyobb méretet ölt a kamaszok körében a tanácstalanság, informacióhiány és döntéshalogatás, esetenkánt, döntésképtelenség. Ebben is a Communitas nyújtott segítséget.

Szórványban megmaradni, építkezni, értékeinket megtartani sajnos csak lelkesedésből táplálkozva nem lehet. Anyagi források hiányában, a legnagyobb jószándék is eredménytelen. Ezért  hasonló civilszervezetek, egyházak, illetve pedagógusok, művészek számára pályázatíró képzést szerveztünk, szintén a Communitas támogatásával.

A legkisebbek Karacsonyát idén is támogattuk saját forrásainkból, hogy terembérre, apró ajándékokra ne kelljen a szülők segítségét kérni az óvónéniknek.

Ahogy a jövő kinéz, úgy tünik az idén sem dőlhetünk hátra, újra előállnak a kihívások, a problémák, de tudjuk azt, hogy lesz erőnk felvenni a harcot és tovább folyatni munkánkat.

Várady Enikő

Iskolainkért Gyermekeinkert Egyesület elnöke

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek