rmdsz 1
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Beteget gondozni csak szeretettel lehet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az egészségügyi ellátás mellett a szociális segítségnyújtásra is hangsúlyt helyeznek a máramarosszigeti Szent Károly házi betegápoló központ asszisztensei.


A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet máramarosszigeti Szent Károly házi betegápoló központja 17 éve kezdte meg működését. Az évek során az intézmény szolgáltatásai Máramarossziget mellett elérhetővé váltak Rónaszéken és Felsővisón is. 
Jelenleg a Szent Károly központ 67 beteget ápol, tudtuk meg Polyák Laura intézményvezetőtől. A rendszeres egészségügyi ellátáson kívül a Caritas házi betegápoló központ szociális szolgáltatásokat is nyújt, megkönnyítve ezáltal a betegek mindennapjait: az ápolók besegítenek a háztartási teendők elvégzésébe, vállalják a számlák kifizetését, de kiváltják a gyógyszereket és orvoshoz viszik a beteget, ha erre van igény.


A szociális segítségnyújtásban nagyon nagy szerepe van a Caritas máramarosszigeti idősklubjának. A 16 éve alapított klubot nemcsak a közös udvar köti össze a házi betegápoló központtal, hanem leginkább a közös lelkület, az önzetlen segítésre való törekvés. Húsvét előtt például az asszisztensek és néhány klubtag összefogott, és nagytakarítást tartottakegy helyi 94 éves hölgy lakásán, aki a betegápoló gondozottjai közé tartozik.

Szintén húsvét előtt történt, hogy három nagylelkű helyi magánszemély pénzbeli adománya révén ünnepi élelmiszercsomagokat állítottak össze és szállítottak ki a Caritas máramarosszigeti és rónaszéki munkatársai azoknak a gondozott időseknek, akik sem a bevásárlást, sem az ünnepekre való sütést-főzést nem tudják elvégezni, akár azért, mert nehezen mozognak, akár azért, mert nehéz anyagi körülmények között élnek. A húsvéti akció keretében összesen 30 idős kapott tartós élelmiszereket, hús- és tejtermékeket, kalácsot és süteményt tartalmazó élelmiszercsomagot.
„Sok betegünk igazi családtaggá vált.”- állítja Gallov Imola, a szigeti központ asszisztense. Laura és Imola büszkén mutatták meg a központ fényképalbumát. A legkedvesebb betegekkel készült közös fotók mellett helyet kaptak az albumban az idősklub tagjaival készült képek is. 
Arra a kérdésünkre, hogy miért is csinálja azt, amit csinál, Laura így felelt: „Amikor esténként elgondolkodom azon, mit is tettem ma, és vonalat húzok, érzem azt a lelki örömöt, amit nekem a betegápolás és az ehhez fűződő élmények nyújtanak. Hát ezért.”

Ön is segíthet

Jövedelemadója 2%-ának a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet felé való átirányításával közvetlenül hozzájárul a máramarosszigeti Szent Károly házi betegápoló központ működéséhez. Amennyiben adója 2%-át a szervezetnek ajánlaná, töltse ki a 230-as űrlapot a Caritas adataival és legkésőbb május 25-ig juttassa el a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba vagy adja le a máramarosszigeti Caritas-irodába. A szervezet adatai: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, adószám 4960929, banki számlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001.


(szigetiporta.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek