k rmdsz
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bírók bírálata, nagykövetségek rosszallása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A legfelsőbb bíróság elnöke és a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács egyik bírája is kemény hangon támadta a képviselőházat, amiért kedden elutasította az államügyész kérését, hogy Victor Ponta mentelmi jogát feloldva tegye lehetővé a miniszterelnök elleni teljes körű ügyészségi vizsgálat lefolytatását, ugyanakkor az Egyesült Államok és több európai ország nagykövetsége is közleményben fogalmazta meg rosszallását a szavazattal kapcsolatban. Az igazságügyi miniszter azonban úgy véli, a parlament döntése összhangban áll az alkotmánnyal.


„Ami a parlamentben történt, bizonyítja, hogy a törvény előtt nem minden romániai állampolgár egyenlő” – mondta Livia Stanciu főbíró, a legfelsőbb bíróság elnöke a keddi parlamenti vokssal kapcsolatban, amellyel a testület elutasította Victor Ponta mentelmi jogának a felfüggesztésére irányuló kérést. Horaţius Dumbravă, a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács bírája pedig Ponta szavaira utalva – aki hétfőn azt állította, az igazságszolgáltatással álcázott államcsínnyel készülnek politikai ellenfelei megbuktatni őt és kormányát – azt mondta: ha valóban államcsínyről van szó, akkor az igazságszolgáltatással vannak gondok, de ha nem, akkor azokkal, akik ezt állítják.

Védelmébe vette a parlamentet Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter, aki szerint a képviselőháznak a Ponta-ügyben hozott döntése „összhangban van Románia alaptörvényével”, és úgy vélte, az ügynek nem lesz hatása a Romániáról készülő igazságszolgáltatási országjelentésre. Cazanciuc szerint Pontának az államcsínyt lebegtető kijelentése csupán politikai nyilatkozat, melyből az évek során sok hangzott el indokoltan vagy indokolatlanul. „A fontos az: a politikusok ne használják fel az igazságszolgáltatás lépéseit arra, hogy instabilitást okozzanak Romániában” – tette hozzá a miniszter.

A képviselőház keddi szavazását követően az igazságszolgáltatás akadályoztatását tette szóvá az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége, mely még a voksolás előtt közleményben hívta fel a figyelmet: a törvényeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk. Tegnapi közleményében már keményebb hangot üt meg az amerikai nagykövetség, leszögezve: a parlamenti mentelmi jogot nem szabadna jogi eljárások akadályozására felhasználni.

A német nagykövetség szintén közleményben figyelmeztet, hogy továbbra is a korrupcióellenes küzdelmet és az igaz­ságügy reformját várja el a román kormánytól, és szintén rosszallásának adott hangot az ügyben megszólaló holland és brit nagykövetség is.

Korábban felmerült, hogy a korrupció gyanújába került Victor Pontát tisztségéből felfüggeszthette volna Klaus Johannis, ezt azonban az államfő csak azon miniszterek esetében teheti meg, akik nem tagjai a parlamentnek – fejtette ki Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke.

Elégtelenre vizsgázott a parlament

Az Erdélyi Magyar Néppárt felháborodva értesült a keddi képviselőházi szavazás eredményéről, tegnapi közleményükben szóvá teszik, hogy „a képviselők és szenátorok törvény felettinek képzelve magukat, sokszor egymást védve, a parlamenti immunitás leple alatt akadályozzák az igazságszolgáltatás intézményeit a bűnügyi kivizsgálások lefolytatásában”. 

A néppárt szerint a román politikai társadalom amúgy sem túl fényes megítélésén csak az javíthatna, ha Ponta lemondana kormányfői tisztségéről, a parlamenttől pedig azt várják, hogy tegyen eleget a választópolgárok elvárásainak, szakítson az eddigi bűnpártoló gyakorlattal, és ne akadályozza az igazságszolgáltatási szervek tevékenységét.

erdely.ma - 3szek.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek