rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Orbán Viktor: Az európai béke alapfeltétele a kiegyensúlyozott kapcsolat Oroszországgal.


Egyetértett Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Budapesten folytatott megbeszélésén abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Erről Putyin beszélt a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatokat, s elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá.  

Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal ezért évente egyszer a legmagasabb szinten áttekintik a kapcsolatok állását - szögezte le Orbán Viktor kormányfő a Putyin elnökkel folytatott egyeztetéseket követően.  

Tavalyi oroszországi látogatását viszonozta most az orosz elnök - emlékeztetett. Közölte: a két, illetve egy éve kötött megállapodásokat mindkét fél teljesítette, aláírták a regionális együttműködési kérdésekről szóló dokumentumokat, Magyarország főkonzulátust nyitott Kazanyban, aláírták a külügyi konzultációs tervet.  "Megállapítottuk, hogy a nukleáris együttműködésben már csak egy akadályt kell elhárítani" - mondta a kormányfő, aki szerint 2018-ban megkezdődhet a paksi bővítés tényleges építési szakasza is. A miniszterelnök hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megállapodások megfelelnek az Európai Unió elvárásainak, amely a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést hoz. A kormányfő azt is elmondta, hogy megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nem gazdasági gondokat nem lehet gazdasági szankciókkal orvosolni, mert annak mindenki csak a kárát látja. "Nehéz sikeresnek látni Magyarországot úgy, hogy a világ legfontosabb országaival ne alakítsunk ki sikeres és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat" - szögezte le a kormányfő, utalva az Európai Unió oroszellenes gazdasági szankcióira, hozzátéve, hogy "a két ország kereskedelmében tőlünk független okokból 6.5 millárd dollár értékű veszteség érte" Magyarországot.

A magyar kormányfő megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatokat, hozzátéve, hogy a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá. 

A magyar kormányfő leszögezte: a magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban, amennyiben állja a versenyt. Orbán Viktor ezt áttörésnek ítélte a külkereskedelem szempontjából. "Az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához", akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon, emelte ki Orbán.

Orbán Viktor kitért arra is, a kulturális együttműködésben tett vállalások is teljesültek, ösztöndíjakat ítéltek meg egymás diákjainak, és a magyar kormány döntött magyarországi orosz ortodox templomok felújításáról, az ehhez szükséges forrásokat elkülönítette. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott: "minden nemzeti büszkeséggel egyetemben" világosan látni kell, hogy Oroszország és Magyarország más dimenzióban mozog, és nagy erény, "ha az ember tudja azt, hol a helye". Ezért Magyarország csak olyan célokat tűz ki maga elé, amelyek megfelelnek az ország súlyának, méretének, befolyásának. Amikor Vlagyimir Putyin tájékoztatta a szíriai helyzetről, akkor e tekintetben Magyarország az ottani politikai, béketeremtő akciók közül a keresztények védelmére vonatkozóhoz tud csatlakozni, mert "ehhez értünk, ehhez van kapacitásunk" - magyarázta. Hozzáfűzte: Magyarország kapcsolódik néhány nemzetközi kérdéshez ott is, ahol nem tud domináns szerepet játszani. -

A paksi bővítéshez nyújtott hitelről esetleges kiváltásáról azt mondta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete a gazdasági térben sokat javult az elmúlt időszakban, de van egy megállapodás Oroszországgal, és ez "egy jó megállapodás", ezt nem akarják kockáztatni, hanem a végrehajtására törekednek. 

A gázszállításról elmondta: nem kerülhető el a kérdés, hogy mennyire stabil az Ukrajnán keresztül érkező energiaszállítás a térségünkbe, és "számos bizonytalanságot ismerünk". Magyarország érdekelt a diverzifikációban, de a Déli Áramlat vezetéket az EU megakadályozta. A magyar és a szlovák hálózatot összekötötték, ha úgy adódik, északról érkező gázszállítmányt is tudunk fogadni, és Oroszország ettől nem zárkózik el - mutatott rá.

Orbán Viktor végül azt is közölte, hogy nekünk az a fontos, hogy az orosz nyersanyag Magyarországra minden körülmények között eljuthasson, és ezt az orosz elnök garantálta. Mivel Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázszállítást, kulcsfontosságú, ha Putyin kijelenti, hogy Magyarország mindig hozzájut a szükséges olajhoz és gázhoz, és "élni is fogunk ezzel a lehetőséggel" - hangoztatta a kormányfő.

Putyin: Nagy figyelmet kapott a tárgyalásokon a paksi bővítés 

Vlagyimir Putyin arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az egyeztetéseken nagy figyelmet kapott a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése. Az orosz elnök elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőmű-blokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt - mondta az orosz elnök.

Putyin emlékeztetett arra, hogy az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, és visszaestek a beruházások is. Ez kedvezőtlen mindkét országnak, ezért a megbeszéléseken kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit is.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy megállapodtak az ipari együttműködés fokozásáról a a technológia-intenzív ágazatokban. Az eredményeket sorolva megemlítette, hogy Oroszországban újítják fel a budapesti metrószerelvényeket, orosz és magyar vállalatok közösen indultak vasúti vagonok felújítására kiírt tenderen harmadik országban, magyar vállalkozások aktívan működnek Oroszország gyógyszeriparában és agráripari szektorában. A 19 magyarországi megye több mint 50 oroszországi közigazgatási egységgel alakított ki közvetlen együttműködést, amit támogat az orosz vezetés. Putyin méltatta a kulturális, tudományos és oktatási téren kialakult együttműködést is, megjegyezve, hogy élénkül az orosz nyelv iránti érdeklődés Magyarországon.

Az orosz államfő kiemelte: vendéglátójával egyetértett abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. "Egyetértettünk abban, hogy egyesíteni kell erőfeszítéseinket" - jelentette ki Putyin, aki tájékoztatta Orbán Viktort a kelet-, illetve délkelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatos orosz álláspontról.

Ugyancsak tájékoztatta vendéglátóját Oroszországnak a közel-keleti eseményekkel kapcsolatos álláspontjáról. 
Az orosz államfő reményét fejezte: a közel-keleti térség problémáinak megoldása hozzá fog járulni az európai migrációs válság enyhüléséhez.
"Magyar partnereinkkel együttműködünk az említett területeken" - jelentette ki Putyin. 

Putyin: Magyarország megbizható, stabil partner

Az orosz elnök kiemelte: az orosz földgáz "mindig 100 százalékosan és megbízhatóan" meg fog érkezni a magyar piacra. Hozzátette: Moszkva nem tűzött ki politikai célt arra vonatkozóan, hogy az orosz gáz ne Ukrajnán menjen keresztül érkezzen, ha ez az útvonal gazdaságilag kifizetődő és megbízható.
 

(magyarhirlap.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek