rmdsz header
2024. május 18., szombat Erik napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Csúcsra jár az európai casting

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megindult a végső harc az Európai Bizottság elnöki posztjáért. Egységes front alakult ki az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő mögött – nyíltan már csak Nagy-Britannia és Magyarország ellenzi őt.


Noha uniós körökben úgy látják, David Cameron brit miniszterelnök nyertesként aligha kerülhet ki a játszmából, a fő cél most megakadályozni, hogy a britek „blokkoló kisebbséget” hozzanak össze a jövő heti EU-csúcsig.

Valójában nem Jean-Claude Juncker személyét támogatják az európai politikusok, csak szeretnék elkerülni a hosszadalmas intézményi vitát.

Folyamatos az egyeztetés a színfalak mögött: Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke szerdán például Matteo Renzi olasz kormányfővel ebédel. Renzi kétségét fejezte ki Juncker alkalmasságával kapcsolatban, márpedig – emlékeztet az EUobserver hírportál – ha a britek mellett az olaszok is nemmel szavaznak, és csatlakoznak hozzájuk a Juncker-ellenes tábor további tagjai (magyarok, svédek, hollandok), nem lesz meg a minősített többség.

Kétséges ugyanakkor, hogy a Benelux államok egységére kényes Hollandia hajlandó-e nemmel voksolni – már ha egyáltalán eljutnak a szavazásig a június végi csúcstalálkozón.

– Nagyon intenzív diplomáciai tevékenységet folytat Nagy-Britannia az elkövetkező tíz napban – jósolta lapunknak Rem Korteweg. Az Európai Reformközpont (CER) londoni kutatóintézet szakértője szerint a Downing Street 10.-ben most azt számolgatják, hogyan lehetne mégis összehozni a blokkoló kisebbséget. Korteweg nem hiszi, hogy Matteo Renzi végül szembeszegülne az Európai Parlamenttel (EP).

Merthogy ez utóbbiban – ahol szintén jóvá kell hagyni a bizottsági elnök kinevezését – a két legnagyobb politikai csoport már kiállt a luxemburgi politikus mellett, és ez a Juncker-ellenes lobbi esélyeit csökkenti.

A jobbközép EPP (idetartozik a Fidesz) vezetője, Manfred Weber arra kérte Van Rompuyt, hivatalosan is Junckert javasolja az EU-csúcson. A szocialista frakciót irányító Hannes Swoboda is megerősítette a baloldal támogatását, igaz, azzal a feltétellel, hogy Juncker megfelelő munkaprogramot mutat be a parlamentnek.

(nol.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek