no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Debrecen: Visszakerült a régi helyére Tisza szobra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A volt miniszterelnököt ábrázoló alkotást először 1926-ban avatták fel.


A magyar nemzet a mohácsi vésztől kevésszer volt önmaga ura, megszenvedte az idegen hatalmak elnyomását, s még negyedszázaddal az utolsó diktatúra után sem úgy gondoljuk a történéseket, mint kellene – mondta Tisza István szobrának avatásán Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A Debreceni Egyetem főépülete előtt avatták újjá az 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnök szobrát hétfőn a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Az MTI beszámolója szerint a szoboravatón Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt fejtegette, hogy az a nemzet, amelyik többet élt diktatúrában, elnyomásban, mint szabadságban, nehezen szabadul ettől, és folyamatosan keresi önazonosságát, azokat a sarokpontokat, amelyek mentén szeretné újrafogalmazni önmagát. A politikus úgy látja: a magyar nemzet a mohácsi vésztől kevésszer volt önmaga ura, megszenvedte az idegen hatalmak elnyomását, s még negyedszázaddal az utolsó diktatúra után sem úgy gondoljuk a történéseket, mint kellene. 

Példaként említette, hogy míg elítéljük a náci rendszert és az azt kiszolgáló propaganda-napilapot, addig a kommunizmust kiszolgáló, a magyarországi ’56-os forradalom vérbefojtásából szárba szökött MSZMP központi lapját, a Népszabadságot sokan másként ítélik meg. Kósa Lajos hiányolta a nemzet panteonjának létrehozását, amely azoknak a magyaroknak és nem magyaroknak állítana emléket, akik sokat tettek a magyar nemzetért, a magyar szabadságért. Ezzel szemben a magyar temetőkben munkásmozgalmi panteonok sokasága található – jegyezte meg a frakcióvezető. A hányattatott sorsú szoborra utalva Kósa Lajos örömének adott hangot, hogy végre oda került, ahova mindig is szánták. „Hirdesse Tisza István emberi és politikusi nagyságát” – hangsúlyozta a politikus. 

Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora hálát adott azért, hogy a szobor hányattatásával ellentétben a Tisza Istvánt ábrázoló festmény a debreceni Református Kollégium falán ugyanazon a helyen van megalkotása óta.

„A reformáció világnapján, a mártír miniszterelnök halálának napján méltó, végleges helyére került Tisza István szobra Debrecenben” – tette hozzá.

A szoboravatás kapcsán tartott tudományos konferencián Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója örömmel nyugtázta, hogy megindult Tisza István visszavétele a magyar történelmi emlékezetbe. Bár Tiszának a saját korában is sok ellensége volt, kiemelkedő, szoboravatásra méltó politikusa volt az akkori Magyarországnak – tette hozzá Fodor Pál, megjegyezve: Tisza nem azok közé tartozott, akik – Bethlen István szavai-val – „elvesztették a nemzetközi horizontot”. Hozzátette: mi magyarok méltó módon adjuk meg a tiszteletet ennek a nagy embernek. 

Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora beszédében a debreceni egyetemalapító Tisza Istvánra emlékezett. A református miniszterelnök közbenjárását méltatva úgy fogalmazott: „a református magyar és a katolikus Habsburg akarata találkozott abban, hogy Debrecenben egyetem lett”. 

Tisza István szobrát először 1926. október 17-én Horthy Miklós kormányzó jelenlétében avatták fel a debreceni klinika főépülete előtti téren. A szobrot 1945-ben ledöntötték, pincékben elrejtve őrizték, 2000. október 31-én Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel az akkor az egyetem kerítése mellé helyezett alkotást. 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek