rmdsz header
2024. május 18., szombat Erik napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Derű és zsoltár a nagybányai Háló-találkozó alkalmával

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szeptember 10-én zajlott le a XII. Nagybányai Háló Találkozó a nagybányai Krisztus Király Templomban, melynek fővédnöke Msgr.Schönberger Jenő megyéspüspök volt.


A vidám, őszi reggelen Konrád Katalin, partiumi régióvezető, Kárpát-medencei Háló vezető, és Uglár Sándor kerületi főbogozó őszinte melegséggel és kedves, mély alázattal üdvözölte a Budapestről, Nagyváradról, Szilágycsehről, Zilahról, Nagykárolyból, Szatmárnémetiből, Máramarosszigetről, Felsőbányáról és Nagybányáról egybegyűlteket.

Ft. Román János nagybányai esperes „Értük könyörgök!” ragyogó, színvonalas előadása következett. A szónok elszavalta Túrmezei Erzsébet „Hollandiai emlék”c. versét, miszerint az álmokat komolyan kell venni.

Az Élet egy játék, amelynek határait komolyan kell venni – fogalmazott a tiszteletes. Platont is idézve, aki szerint az ember csak játékszer az Isten kezében. Szó esett a görög filozófia 3 alappilléréről:

           1. nézet, észrevétel

           2. szemlélődés

           3. Orákulum

A Szentháromság templom esperes-plébánosának beszédéből Isten és emberszeretet sugárzott, idézte Szent Ágostont, „Isten beszél az emberben”; a nagy Szent szerint Isten beszél az emberben, Isten jelenléte erőt ad a terhekhez.

A kiscsoportos beszélgetések során  továbbvitték a játék fontosságának gondolatát.

Üdítő színfoltként hatott  a “Pletyka” című könnyű, párválasztásról szóló színdarab. Hompoth Lehel a nagykárolyi Stella Maris „Domus Klaus Winter” Integrációs Központ

vezetője a hátrányos helyzetű gyerekek integrációjáról beszélt, míg Gáspár Annamária kórházreferens, a Szatmári Egyházmegyei Kórházpasztorációs Irodájának munkatársa a betegeknek nyújtott segítség  fontosságára és aktualitására hívta fel a figyelmünket.  

A továbbiakban Konrád Katalin érdekes előadásában irányt mutatott abban, hogyan találjuk meg helyünket a világban.

Nagy érdeklődéssel hallgattuk Kovács Richárd, a városi önkormányzat képviselőjét, aki Nagybánya 2021-es Európa Kulturális Fővárosi esélyeit latolgatta. Azóta meghozták a döntést. Az álom összedőlt, Temesvár nyert, de a tervek megvalosítása nem lehetetlen.

A rendezvény Ft. Román János esperes zárószentmiséjével fejeződött be. A meghitt légkörű találkozó még erősebbre szőtte a közösségek, emberek, plébániák közötti   kapcsolatot és megerősítette Istenbe vetett  hitünket.

Köszönetet mondunk a szervezőknek, az előadóknak és Msgr. Schönberger Jenő püspök fővédnöknek.

                                                                              

Varga Gábor 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek