k rmdsz
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Döntött a kormány, jön a határzár

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyar–szerb határ fizikai lezárásának előkészületeit. Ezeket jövő hét szerdára végezze el, és akkor adjon tájékoztatást a kormánynak – jelentett be Szijjártó Péter a szerdai kormányülés szünetében.


A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a kormány megtárgyalta Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját, aki részt vett az EU-országok belügyi tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozásán, ahol a bevándorlásról tárgyaltak a felek.

Jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásról beszélünk – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: a belügyminiszterek tanácskozásán kiderült, Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás az államok közül. Erre a kihívásra keresik a választ a tagok, a közös út megtalálása azonban időbe telik. Magyarország viszont nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon.

Egy 175 kilométeres, 4 méter magas kerítés építéséről van szó. Ennek előkészítésére kapott utasítást a belügyminiszter – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.

Lezárják a magyar–szerb-határt - Rendkívüli hírek 12.45-kor

Szijjártó Péter kiemelte: a probléma súlyos helyzet elé állítja Magyarországot. A magyar döntés nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög–török, valamint a bolgár–török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben. A miniszter arról is beszélt, hogy a térségben élő gazdák is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken.

A kabinet arra is utasítást adott – közölte –, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről – közölte Szijjártó Péter.

A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben – zárta szavait Szijjártó Péter.

Felkészültek

Népszava írt arról szerdán, hogy az elmúlt napokban a rendőrség teljes logisztikájával arra készült fel, hogy bármelyik pillanatban a lehető legszorosabb határzárat léptessék életbe Szerbia irányából. Mint írták, a kormányfő utasítására hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeket is megvizsgált a Belügyminisztérium ahhoz, hogy külön törvényi felhatalmazás nélkül, a jelenleg hatályos jogrendben milyen eszközökkel, hogyan érhető el a menekültek határátlépésének megakadályozása.

A szerdai kormányülés előtt Lázár János a Hír TV-nek azt mondta: ha az Európai Bizottság nem lép az ügyben, nincs más lehetőség, mint lezárni a határt. „Az első félévben 53 ezer illegális határátlépő lépte át a határt. Az én választókörzetem ebben kiemelten érintett, pontosan látom, hogy a korábbiakhoz mérten sokkal többen jönnek. Véleményem szerint az Európai Bizottsággal tárgyalni kell, megoldásra kell törekedni, és ha nem marad más megoldás, akkor ezt az eszközt alkalmazni kell” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerda reggel az M1-en arról beszélt, hogy „ha a nyugatiak lezárják a határaikat, akkor nekünk is le kell zárni a déli határt. Ha ez nem következik be, akkor Ausztria, illetve más irányba nem tudnak továbbmenni, így az fog történni, hogy ez az idei évben már százezres nagyságrendű bevándorlóáradat Magyarországon fog rekedni”.

Év eleje óta 57 ezren lépték át illegálisan Magyarország határát, naponta több száz ember érkezik, köztük nagyon nagy számban afgán, szír, pakisztáni állampolgárok – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek