rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Dragnea: összevont választásokat, ötéves mandátummal!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egységesítené a parlamenti és az önkormányzati választások időpontját Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a választottak mandátumát pedig négyről öt évre növelné.


Ezt a politikus vasárnap este, az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva jelentette ki. Indoklása szerint másképp ellehetetlenül a fenntartható fejlesztések megvalósítása. „Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy kétévenként választások vannak. Talán egyszer mind föleszmélünk, az egész politikai osztály, talán az elnök is egyetért, és módosíthatjuk az alkotmányt” – hangoztatta Dragnea, hozzátéve, ezáltal meghosszabbodna a parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a helyi választott elöljárók mandátuma, hogy a választások egybeessenek az elnökválasztás időpontjával.

Dragnea azt is közölte, hogy a PSD várhatóan módosító indítványt is benyújt a kérdésben. „Mit tehet valaki komolyan és fenntartható eredménnyel, ha kétévente választások vannak” – tette fel a kérdést Dragnea.

A parlamenti, az önkormányzati és az államfőválasztás időpontjának egységesítéséről már korábban is esett szó, ugyanakkor 2012-ben a PSD még azon a véleményen volt, hogy az államfői mandátumot kellene négyévesre csökkenteni.

Mint ismeretes, jelenleg a helyi elöljárók és a honatyák mandátuma négyéves, az önkormányzati és a parlamenti választásokat pedig egyazon évben tartják, bár nem azonos időpontban. Az államfő mandátuma azonban 2004 óta öt évre szól.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek