rmdsz 1
2024. április 28.,  Valéria napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Durván kettészakadt Lengyelország az elnökválasztáson

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nyugaton Bronisław Komorowski jelenlegi államfő, míg a nagyrészt fejletlenebb keleti területeken a radikálisabb ellenzéki Andrzej Duda tarolt a lengyel elnökválasztáson vasárnap. Tanulságosak a részletes adatok: nemcsak területileg, hanem generációsan is kettészakadt Lengyelország. A fiatalok körében Paweł Kukiz, az elitellenes rocksztár mindenkit lemosott.


Még nem összesítették mindenhol a szavazatokat a vasárnapi lengyel elnökválasztás után, de az eddig beérkezett eredmények igazolják az exit pollokat. 

Mint megírtuk, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját. A kormánypárt (PO) jelöltje, Bronisław Komorowski jelenlegi államfő, aki három hónappal ezelőtt még 60 százalékkal vezetett, a második helyre szorult. Kiemelkedő eredményt ért el Paweł Kukiz, az elitellenességgel kampányoló rocksztár, aki több mint 20 százalékot kapott.

Érdemes azonban megnézni részletesen is, hogy Lengyelország egyes részein hogy szerepeltek a jelöltek. Íme egy szemléletes grafika arról, hogy Lengyelország teljesen kettészakadt a vasárnapi választáson. Nyugaton Komorowski, keleten Duda tarolt. Narancssárgával Komorowski győzelmeit, kékkel Duda győzelmeit jelöltük (a számok azt jelzik, hány százalékkal nyertek az adott vajdaságban).

Az adatokból a következő derül ki:

  • 8-8 vajdaságban győzött Komorowski és Duda. A jelenlegi államfő a nyugati területeken, míg az ellenzéki jelölt a nagyrészt elmaradottabb, vallásosabb keleten hasított.
  • Komorowski legerősebb területe a dél-nyugati opolei (székhelye Opole) és az északi pomerániai vajdaság (Gdańsk), itt 40 százalék fölött szerepelt.
  • Duda a dél-keleti kárpátaljai vajdaságban (Rzeszów) a földbe döngölte az államfőt. 47 százalékot ért el. Itt amúgy még a független Kukiz is legyőzte Komorowskit (20,7 százalékot kapott, míg az államfő 20,4-et az eddigi adatok szerint).
  • Kukiz az egész országban egyenletesen szerepelt, bár a nyugati megyékben több szavazatot kapott, jobb százalékokat ért el. Ebből úgy tűnik, hogy Kukiz inkább Komorowski hagyományos bázisain tudott szavazatokat szerezni.

Nem újdonság persze ez a területi megosztottság Lengyelországban, az előző választásokon is hasonlóan szétszavazott az ország két része. A mostani választáson azonban szépen kirajzolódik, hogy a fejletlenebb keleti régiók inkább a radikális jobboldali Jog és Igazságosság politikáját támogatják. 

Az exit pollok és az eddig feldolgozott adatok szerint a következő a sorrend országosan:

  • Andrzej Duda, PiS – 34,5 százalék
  • Bronisław Komorowski, PO – 33,1 százalék
  • Paweł Kukiz, független – 20,5 százalék

A részvételi arány becslések szerint a rendszerváltás utáni lengyel elnökválasztások történetében a legalacsonyabb volt: a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.

Senki nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani. Május 24-én két jelölt: Komorowski és Duda mérkőzik meg egymással, kérdés, hogy Kukiz, az elitellenes rocksztár szavazói kit támogatnak inkább. A zenész senki mellé nem akar állni.

Generációsan is kettészakadt az ország

Érdekes fejlemény még az is, hogy nemcsak területileg, hanem generációsan is kettészakadt az ország. Az Ipsos ugyanis közölte az exit poll felméréseit életkor szerint is.

Ebből az látszik, hogy Kukiz tarolt a fiatalok körében, míg Duda a nyugdíj előtt állók körében a legnépszerűbb. A többi korosztályban Komorowski a győztes. A független rockzenész a 18–29 évesek között 42 százalékot ért el (Duda 21, Komorowksi 14,9 százalék), míg az 50–59 éves korosztálynál Duda 44-36-ra megverte Komorowskit. Az idősek körében Kukiz elég kevés szavazatot kapott, a 60 év felettiek csupán 3,8 százaléka támogatta.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek