rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Egy sor állami intézményt érintett a brókerbotrány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lázár János a PSZÁF-ot is vizsgálná, a tapolcai ellenzék kapcsán pedig kommunistákról és nyilasokról beszélt.


Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, továbbá számos önkormányzatot említett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolatuk brókercégekkel.

Nehéz helyzetek

Lázár budapesti sajtótájékoztatóján a legnagyobb problémaként a Magyar Fejlesztési Bank által a Quaestornak – a szocialista kormányok idején – az ETO Parkra biztosított 17 milliárd forintos hitelt említette. A miniszter szavai szerint a kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el. Az FM a Hungária Értékpapír Zrt.-nél 410 millió forintot helyezett el, ez „odaveszett” – folytatta az állami érintettség ismertetését Lázár János. Felidézte továbbá, hogy a külügyi tárca a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, ez azonban megkerült. Szóba hozta a Belügyminisztériumot is, mert a brókerbotrány miatt számos önkormányzat került nehéz helyzetbe.

Nem foglalkoztak Tarsoly ajánlatával

Ismertette a brókerügyek kártalanítási folyamatát is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt 25 évben nem volt olyan pénzügyi vagy brókercsőd, amelyben a károsultak megkapták volna a nekik járó pénzt. Ez most történik így először – mondta. A Buda-Cashnél a 96 301 ügyfél 97 százalékának május 31-ig kifizetik a pénzét – közölte. A Quaestorral folytatva arról tájékoztatott, hogy ott 31 832-en érintettek, közülük a maximum hatmillió forintnyi befektetési összeggel rendelkező 22 264 betétest száz százalékban kártalanítja a Befektetővédelmi Alap. A kormánynak kötelessége, hogy a hatóságokkal összefogva és  a kedden elfogadott vagyonzárolási törvény segítségével a fennmaradó 9568 ügyfélnek is megnyissa a kártérítés lehetőségét – mondta a miniszter.

A miniszter úgy összegzett: a Quaestor csoport – élén Tarsoly Csabával – becsapta az embereket és az államot is. A Quaestor visszaélt a bizalommal, ezért vállalni kell a következményeket – jelentette ki, többször is piramisjátéknak nevezve a cégcsoport tevékenységét. Újságírói felvetésre nyomatékosította: a kormány meg sem fontolta azt az ajánlatot, amelyet Tarsoly Csaba a helyzet rendezésére tett.

A PSZÁF-ot is elővennék

A politikus szerint a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell a brókerbotrány miatt. Lázár azt mondta: javasolni fogja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hallgassák meg akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét korábban vezető Farkas Ádámot vagy Szász Károlyt is, mondják el, milyen vizsgálatot végeztek, és mi volt a benyomásuk. „Nem tudjuk megspórolni, hogy megkérdezzük a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy »Na, és önök mit tudtak?«” – fogalmazott.

Nem zárják be a Jánost?

Konzultációt kell indítani az új budapesti kórház tervével kapcsolatosan – erről is beszélt Lázár. Közölte: Tarlós István főpolgármestertől és a fővárosi Fidesz-frakciótól azt várja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy induljon közös kezdeményezés annak érdekében, hogy megkérdezzék a budapestieket, mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról, mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást. Semmi nem dőlt el – fogalmazott a kancelláriaminiszter, a Szent János Kórház esetleges bezárásáról szóló sajtóhírt pedig úgy kommentálta: egy kórház felépítése korántsem jelenti azt, hogy egy másik bezárna.

Se nyilasok, se kommunisták

A kormányfőnek ott a helye Tapolcán – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban.

Lázár János azt mondta: azért dolgoznak Tapolcán, hogy Lasztovicza Jenő tragikus halála után a választópolgárok bizalmát megőrizzék. „Ha megkapjuk a bizalmat, megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk a választások eredményét” – fogalmazott, kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezve Fenyvesi Zoltánt, aki értékelése szerint alkalmas a közös munkára. Megjegyezte azt is: a kabinet nem tervezi, hogy „akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozna”, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek