k rmdsz
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elfogadta a kormány a 2024-es állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elfogadta csütörtök este a kormány a 2024-es állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét.


Ugyanakkor elfogadtak egy tervezetet a 2024. évi költségvetési keretben meghatározott egyes mutatók felső határértékéről is.

A kormány továbbította a parlamentnek a tervezeteket, azzal a kéréssel, hogy a törvényhozó testület sürgősségi eljárásban vitassa meg és szavazzon róluk.

A kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, hogy a 2024-es állami költségvetés a beruházásokra összpontosít, amelyek a GDP mintegy 7 százalékát teszik majd ki.

Hozzátette, jövőre a kormány 3,4 százalékos gazdasági növekedést tűz ki célul, ami "a második legmagasabb lesz az EU-ban". Ez 150 milliárd lejes többletet jelent majd a GDP-ben 2023-hoz képest.

Ciolacu kifejtette, a társadalombiztosítási költségvetés bizonyítja, hogy van pénz mind a nyugdíjak január elsejei, 13,8 százalékos emelésére, mind azok szeptember elsejei újraszámítására. Ugyanakkor jut pénz a gyerekpénz és a szociális juttatások emelésére is - mondta a miniszterelnök.

Megerősítette, hogy emelni fogják a pedagógusok fizetését, és van keret a közalkalmazottak bérének 5 százalékkal történő növelésére; utóbbi nem vonatkozik a közjogi méltóságokra.

Azt is elmondta: beruházásokra 120 milliárd lejt szán a kormány, ez '1989 utáni abszolút rekord'. A 'történelem legnagyobb költségvetését' különítik el oktatásra, 21 milliárd lejjel többet, mint idén. A szállítási infrastruktúrába történő beruházásokat 27 százalékkal emelik, azaz 6,5 milliárd lej többletet fordítanak autópálya-építésre, a vasúti gördülőállomány és a kikötők modernizálására.

Ciolacu közölte, 30 és 50 százalék közötti többletből gazdálkodhat majd az egészségügyi szektor (beleértve az egészségbiztosító pénztárat), illetve a környezetvédelmi és a fejlesztési ágazat azáltal, hogy az Anghel Saligny program keretét 3,7 milliárd lejjel emelik.

A kormányfő kijelentette, a kormány minden prioritását 'masszívan' finanszírozzák: a humán erőforrást a tanügyben, az egészségügy korszerűsítését, az infrastrukturális fejlesztéseket, a környezetvédelmet, illetve a vidéki lakosság életkörülményeinek javítását.

Ciolacu megerősítette, hogy 2024-ben nem lesznek adóemelések, a bevételek növekedését kizárólag a beruházásoktól és az adóelkerülést célzó intézkedésektől várják.

(agerpes.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek