rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

eltörölték a rádió- és tévéilletéket Romániában

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Döntő házként elfogadta a képviselőház kedden a több mint száz nem adó jellegű illeték – beleértve a rádió- és tévéilleték – eltörléséről szóló szociáldemokrata törvénytervezetet.


A Szociáldemokrata Párt elnöke (PSD) elnöke, Liviu Dragnea által előterjesztett jogszabályt korábban a felsőház már megszavazta. A képviselőház költségvetési-pénzügyi szakbizottsága kedden a tervezetet kedvezően véleményezte, ám egy módosító javaslatot is elfogadott, amelynek értelmében a rádió- és tévéilleték érvényben marad.

A keddi végszavazás előtt szót kért a plénumban Liviu Dragnea, aki arra kérte a képviselőket, hogy tartsák meg az eltörlendő illetékek listáján a rádió- és tévéilletéket is. A honatyák végül 39 támogató és 109 ellenző szavazattal elvetették a költségvetési-pénzügyi szakbizottság jelentésében megfogalmazott módosító javaslatot.

A törvény értelmében 2017 elejétől törölni fogják a televízió- és rádióilleték mellett - többek között - a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is. 

Az RMDSZ ellenezte

A rádió- és tévéilleték eltörlését az RMDSZ ellenezte. Kelemen Hunor szövetségi elnök egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, amellett, hogy nehezítené a közszolgálati misszió teljesítését a közmédiumok számára, az intlézkedés túl nagy terhet róna az államkasszára. A politikus úgy vélte: csak abban az esetben jöhet szóba ezeknek az illetékeknek az eltörlése, ha előzőleg módosítják a közszolgálati televízió és rádió működését szabályozó törvényt.

A marosvásárhelyi rádiósok is tüntettek

A közrádió és a köztévé vezetői még a parlamenti szavazás előtt közleményben tiltakoztak a rádió- és tévéilleték eltörlése ellen. Mint megírtuk, hétfőn spontán tüntetésbe kezdett a Román Rádió mintegy száz alkalmazottja is az intézmény előtt. Az akcióhoz a Marosvásárhelyi Rádió alkalmazottai is csatlakoztak. Azzal érveltek: az illetékek eltörlése révén kormányzati rádióadóvá válnának.

A Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, Szász Attila a Maszolnak elmondta, egy háztartás havonta 2,50 lej a rádióilletéket fizet, amiből a közszolgálati rádió fenntartja magát. Ha pedig eltörlik ezt a kötelező illetéket, a kormánynak a központi költségvetésből kellene finanszíroznia az intézmény működését, tehát ugyancsak az állampolgároktól venné el azt a pénzt, csak „egy másik zsebükből”. De még ennél is fontosabb szerinte az, hogy a rádió függetlensége, a szólásszabadság kerülne ezáltal veszélybe. „Ha a hatalom kezébe kerül a közmédia, nem fogja kihagyni annak a lehetőségét, hogy beleszóljon” – magyarázta Szász Attila.

A  főszerkesztő-helyettes emlékeztetett: egész Európában Romániában a legkisebb a közmédiáért fizetett illeték, Angliában például évi 100 fontot fizetnek az állampolgárok. „Romániában amióta létezik rádió, vagyis 1928-tól, létezik a rádióilleték is. Soha senki nem próbálta megszüntetni, még akkor sem, amikor jól ment a gazdaság, és lett volna miből finanszírozni az intézményt. Ez a mostani intézkedés választások előtti populista gesztus” – mondta Szász.

Megtudtuk, hogy a magánszemélyektől begyűjtött havi 2,50 lej, valamint a kereskedelmi társaságok által fizetett legkevesebb 35 lej (ez az összeg az alkalmazottak létszámának függvényében változik), a közszolgálati rádió bevételének a 90 százalékát fedezi. Ez éppen annyi, hogy ezeket az intézményeket fenn lehet belőle tartani. A rádiónak van némi saját bevétele is, a televíziónak azonban nincs, azért is küzd most anyagi gondokkal. Viszont ezek a problémák nem oldódnának meg, ha eltörlik az illetéket – magyarázta a főszerkesztő-helyettes.

Szász Attila elmondta, a Marosvásárhelyi Rádió hallgatói nem örülnének az illeték eltörlésének, nagyon sokan kifejezték véleményüket, hogy a 2,50 bani nem megterhelő, és szívesen fizetik, csakhogy működjön a rádió.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

1 nagybányai magyar 2016.10.28 17:15:34
Nagyon HELYES! Évtizedekig pumpolták a lakosságot, és akár visszamenőleg is ki kellett fizetnie a havidíjat (a kommunizmusban 0,45 banit, ami nem volt nagy összeg, de mindenkinek ki kellett azt fizetnie, amennyiben televízió-és rádiókészüléket üzemeltetett a lakásában! (Olyan időszakról is tudok, amikor - közvetlenül a 'módszerváltás'-t követően - INGYEN kaptak olcsó, GLORIA márkájú, román rádiókészükékeket az államtól azok, akik bejelentették: nem hajlandóak fizetni, mert nincs is rádiójuk!) Az állami vállalatok is fizettek! A változást követően is! Pedig - ugye - akkor már lehetett volna reklámszerződéseket kötni azokkal a (multi)cégekkel, amelyek termékeik, szolgáltatásaik reklámozásában, népszerűsítésében voltak érdekeltek...! (A kommunizmus idején nem voltak reklámok az írott és elektronikus sajtóban, legfeljebb a nagyobb állami vállalatok hirdetései kerültek a (párt)lapok hasábjaira!!) De - véleményem szerint - ahogyan a magyar közmédia is a reklámbevételekből tartja fenn magát, úgy a román köztévének és rádiónak is menni fog ugyanez!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek