no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ezekről tárgyalhat Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az év végén lejár a Magyarország Moszkvával kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodása, így az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új szerződésről biztosan tárgyal majd Budapesten - ezt Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója is megerősítette. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma a parlamentben a pártok együttműködését kérte ahhoz, hogy hazánk megköthesse az energiabiztonság szempontjából fontos megállapodást.


Oroszország Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. Hazánk 2013-ban közel 750 milliárd forint értékben szállított Oroszországnak különböző árucikkeket, a behozatal pedig megközelítette az 1900 milliárd forintot. Az EKO Kft. például 20 éve szállít kukorica- és borsókonzerveket az orosz piacra, tavaly 10 millió konzervet adtak el. „A társaságunk exportpiacának 20%-át jeleni az orosz piac, ez több mint 1 milliárdos árbevételt jelent. Két fő termékre korlátozódik, a zöldborsó és csemegekukorica konzervre, dobozos konzervekre” – mondta Nemes Róbert vezérigazgató.

A magyar-orosz kereskedelmi együttműködés lehet az egyik témája Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor keddi találkozójának, emellett pedig szóba kerülhet a paksi bővítés és az ukrán helyzet is.

Deák András, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa azonban úgy véli: a legfontosabb téma az energetika lehet, év végén ugyanis lejár a Moszkvával kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodás. „Magyarország célja az, hogy rugalmasabb, a változó piaci viszonyokhoz alkalmazkodó gázszerződése legyen. Oroszországnak pedig az, hogy ezt a piacot stabilan el tudja látni. minél kisebb áron, minél kisebb költséggel. Ezt a kettőt kell majd összetársítani” – fogalmazott a szakértő.

 


Szijjártó: Mérföldkő a látogatás

Mérföldkőnek nevezte Vlagyimir Putyin holnapi látogatását Szijjártó Péter a parlamentben. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: fontos, hogy hazánk meg tudja kötni a szükséges megállapodásokat.

„A nemzeti külpolitika törekvései között szeretném elmondani, hogy mi pragmatikus, partnerségen, valamint egymás, és a nemzetközi jog iránti tisztelet talaján állva törekszünk együttműködésre Oroszországgal, annak érdekekében, hogy meg tudjuk kötni azokat a Magyarország számára fontos gazdasági és energiabiztonsági együttműködésünket. Ezen megállapodásunknak a megkötése felé vezető úton pedig Putyin elnök úr holnapi látogatása egy fontos mérföldkő lehet” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A földgázszerződés Oroszországnak is fontos. Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója is úgy nyilatkozott: Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek