rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Felbolydult az ország – legalább 300 ezren tüntetnek a Btk-módosítás ellen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az 1989-es forradalom óta nem volt ekkora tömeges megmozdulás az országban. Ismét utcára vonultak a civilek a tegnap éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron este hatkor pár száz, Bukarestben már ötezer, Brassóban, Temesváron 800, Nagyváradon, Jászvásáron 500-500 fő tiltakozik az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.


Bukarestben 21 óra körül mintegy 125 ezer résztvevőről számoltak be a hírügynökségek. Mivel a tüntetést hivatalosan 22 óráig engedélyezték, a csendőrség arra szólította fel a tömeget, hogy mindenki induljon haza. Az agresszívebb tüntetők kövekkel teli PET-palackokat, petárdákat dobáltak a kormányépület udvarára. A békésen tüntetők erőszakmentességre szólították fel a hőzöngőket.

Egy körülbelül tízfős csoportosulás folyamatosan petárdákat, füstgránátokat  robbantott, amire válaszként a csendőrök könnygázt vetettek be. A csendőrség folyamatosan szorítja ki a tömeget a Victoria-térről, de a futballhuligánoknak kinéző, petárdákkal, füstgránátokkal alaposan felszerelt fiatalok tovább dobálóznak.

Amerika, Kanada és négy EU-tagállam közösen mosott be a román kormánynak

 

Románia hat partnere – Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok – kéri Románia kormányát, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot – derül ki a külképviseletek által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

„Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, mélységes aggodalmunkat fejezzük ki Románia kormányának 2017. január 31-e éjszakai akciójával kapcsolatban, amely aláásta Románia tíz évi, jogállamiságra törekvő és korrupcióellenes lépéseit” – olvasható az angol nyelvű közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a vitatott rendelkezések veszélyeztetik Románia partnerségi kapcsolatait.

Az aláírók szerint a kormány akciója szembement az igazságszolgáltató testületek, a civil társadalom hiteles szereplői és a román állampolgárok egyhangúlag megfogalmazott véleményével és „nem tesz mást, mint súlyosan csorbítja Románia pozícióját a nemzetközi közösségben, kockáztatva a közös, az Európai Unió és NATO alapelvein nyugvó partneri viszonyokat”.

Országszerte 300 ezren tüntetnek

A forradalom óta nem volt ekkora megmozdulás az országban. A Digi24 hírtelevízió számítása szerint 300 ezren vannak az utcákon: 150 ezren a fővárosban, 35 ezren Kolozsváron, legalább 20 ezren Temesváron és Nagyszebenben. 

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek