rmdsz header
2024. május 21., kedd Konstantin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Feljelentették Tudosét az akasztásos kijelentés miatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem szabadul kijelentésének következményeitől a lemondott kormányfő.


Feljelentést tettek Mihai Tudose lemondott miniszterelnök ellen a legfőbb ügyészségen a múlt héten, egy hírtelevízióban elhangzott akasztós kijelentése miatt.

A feljelentést tevő ügyvéd, Liviu Popescu annak kivizsgálását kéri az ügyészségtől, hogy a volt kormányfő székely zászló kapcsán tett kijelentései kimerítik-e a közösség elleni uszítás vagy a gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás fogalmát.

A feljelentést szerint elfogadhatatlan, hogy egy, magát az alkotmányban demokratikus jogállamban meghatározó országban, amelyben az emberi jogokat a legfontosabb értéknek tekintik, ahol az alkotmány szavatolja a jogegyenlőséget és az etnikai alapú diszkrimináció kizárását, amely emberjogi és nemzeti védelmet szavatoló nemzetközi egyezmények tagja, a miniszterelnök, miután nem sokkal korábban nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a halálbüntetést, nyilvánosan kijelentse, hogy egy romániai nemzeti kisebbség tagjai (még törvénytelen, akár bűncselekménynek minősülő tettek esetében is) a zászló mellett fognak lengeni, vagyis felakasztják őket” - áll a dokumentumban.

„Az elkövető, akárcsak egy náci, akasztással fenyegeti egy nemzeti kisebbség tagjait, ha pedig ezt nem szankcionálják példásan, más jellegű kisebbségek és a politikai ellenfelek ellen is irányulhat. Az ilyen kijelentéseket semmilyen esetben nem védi a szólásszabadsághoz való jog, és nem tekinthetők az erős hazafiság bizonyítékának” - áll a beadványban.

Mint ismeretes, a Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Egyébként a PSD által Tudose utódjául jelölt EP-képviselő, Viorica Dăncilă szombaton közleményben határolódott el a kijelentéstől. Ugyan ő maga is elutasítja az autonómiáról szóló párbeszédet, úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű" elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek