rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Felkeltek” a Partiumi Magyar Napok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Változatos programkínálattal várta és várja a közönséget a Szatmárnémetiben augusztus 19. és 28. között szervezett Partiumi Magyar Napok – számol be a kronika.ro.


A jubileumi rendezvénysorozat a Partiumi Magyar Napok 15 éve című kiállítás-megnyitójával indult pénteken. Az érdeklődők a korábbi rendezvények emléktárgyaiból, pólókból, programfüzetekből és fényképekből láthattak összeállítást a Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában, ahol a szervezők hivatalosan is megnyitották az idei Partiumi Magyar Napokat. A kiállításról, illetve a rendezvénysorozat történetéről kiadvány is megjelent, amely betekintést nyújt a szervezés kulisszatitkaiba is.

Az ünnepélyes megnyitót a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Hajdú Táncegyüttes előadása követte. A 15. Partiumi Magyar Napok első szabadtéri buliját a Szécsenyi utcában tartották, ahol a szatmári The Elvis Band csapott a húrok közé, megidézve a rock 'n' roll pezsgését és a „király" búgós sármját. A buli a magyarországi The Bit Beatles emlékzenekarral folytatódott, az együttes tagjai letisztult műsorral idézték meg a beatkorszak és a „gombafejek" legsikeresebb dalait.

Az államalapítás ünnepén is rengeteg program várta a kicsiket és nagyokat, több ezren énekelték az István, a király rockopera dalait, majd a Kiscsillag fergeteges koncertje várta a közönséget. A rendezvénysorozat második napja Szent István államalapító király ünnepén szentmisével kezdődött, a résztvevők koszorút helyeztek el szobránál. A Szent István Kör szervezésében Szakály Sándor történész tartott előadást a Magyarország belépéséről a második világháborúba. A gyerekek számos játékos program és ügyességi vetélkedő közül választhattak, a Brighella Bábtagozat művészei Az egy kupac kufli című előadással kedveskedtek a kicsiknek. Az interaktív programok sorát az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Egyesület hagyományőrző foglalkozásai gazdagították.

A rendezvénysorozat egyik fénypontja volt Szörényi-Bródy klasszikusa, az István, a király, amelyet a mátészalkai Talán Teátrum előadásában láthatott a nagyérdemű. A több ezres közönség együtt énekelte a népszerű dalokat a negyven tagú kórussal, ezzel is tisztelegve az államalapító előtt. A Kiscsillag koncertjén több százan vettek részt, a zenekar első ízben koncertezett Szatmárnémetiben. A legjobb Kiscsillag dalok mellé egy-két Kispál és a Borz klasszikus is bekerült, amelyet folyamatos taps és ováció követett. Vasárnap a Moby Dick lép fel, hétfőn a Budapest Ragtime Band koncertje várja a nagyérdeműt. A részletes program a Partiuminapok.ro honlapon olvasható – írja a kronika.ro.

erdely.ma, kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek